Marija Kosanović, HR menadžerka Gebrüder Weiss Srbija – Naučili smo da su drugačija rešenja moguća

Organizovati rad na način koji će zaštiti zdravlje zaposlenih, a istovremeno obezbediti neometano odvijanje svih poslovnih procesa, bio je u prethodnom periodu veliki izazov za logističke kompanije u kojima se, zbog prirode posla, značajan deo aktivnosti ne može obavljati od kuće. 

Na koji način se sa izazovima nove realnosti suočila kompanija Gebruder Weiss, u intervjuu za Diplomacy&Commerce govori Marija Kosanović, HR menadžerka Gebruder Weiss Srbija. 

Nakon gotovo dve godine pandemije i izmenjenih uslova za rad, kakvi su vaši zaključci o radu od kuće?

– S obzirom na to da smo mi logističko-transportna kompanija, gde priroda posla zahteva prisustvo – skladište, špedicija itd., rad od kuće je bila novina za nas i na izvestan način izazov. Kako je transparentnost i jednak tretman zaposlenih nešto na šta mnogo polažemo, bili smo u potrazi za modelom koji će sa jedne strane zaštititi zdravlje svih zaposlenih, a sa druge strane neće uticati na poslovne procese. Rezime je da smo u svakom trenutku imali zaposlene koji rade u kompaniji, ali i one koji rade od kuće, u zavisnosti od sektora, prirode posla i mogućnosti remote rada.

Uveli smo i hibridne modele timskog rada i podelu poslova, s obzirom na to da neki procesi zahtevaju prisustvo u jednom delu, ali je puno aktivnosti moguće uraditi i od kuće.

Rezultati koje smo ostvarivali u prethodne dve godine, očuvano zdravlje i zadovoljstvo zaposlenih nam ukazuju da smo u tome i uspeli.

Da li su se vaši zaposleni u kompaniji Gebrüder Weiss vratili na radna mesta i kakav je izazov doneo povratak? 

– Većina naših zaposlenih je na radnim mestima u kompaniji, kako sam i navela, prvenstsveno zbog prirode posla. I dalje imamo situacije u kojima je omogućen rad od kuće za određene radne pozicije i u situacijama koje to zahtevaju. Iz ove perspektive, može se reći da povratak na posao nije donosio izazove, veći nam je izazov bio kreirati uslove za rad od kuće, što smo rešili sa početkom pandemije.

HR tim kompanije Gebruder Weiss Srbija

Da li smatrate da su ove okolnosti zauvek izmenile način rada i šta je to što se neće vratiti na staro?

– Sigurno je da su okolnosti u kojima se nalazimo poslednje dve godine značajno uticale i izmenile način rada, u gotovo svim industrijama. Naučili smo da su moguća drugačija rešenja, a rad od kuće se ne posmatra više kao benefit, već kao redovna okolnost.

Fleksibilnost u radu i kreiranju procesa, ubrzana digitalizacija, fokus na nalaženje brzih i ostvarivih rešenja, potpuno prilagođavanje zahtevima klijenata i poseban osvrt na zdravlje zaposlenih, samo su neke stavke koje dodatno dobile na značaju. Takođe, pandemija je logistiku i transport pozicionirala kao segment posebne važnosti.

Imperativ obezbeđivanja dostupnosti robe, situacija na granicama i povećan broj upita za isporuke na kućnu adresu, su nas kao kompaniju ubrzano uvele u process digitalizacije i kreiranje jednostavnih i upotrebljivih alata – kako bismo što bolje zadovoljili potrebe privrede i pojedinaca. Nas na primer izdvaja aplikacija myGW portal, koju smo uspešno implementirali tokom 2021. godine, a koja našim klijentima olakšava komunikaciju, praćenje pošiljke od polazne do krajnje tačke, objedinjuje potrebnu dokumentaciju na jednom mestu i kao ključni benefit značajno olakšava rad naših zaposlenih.

Kako su izmenjeni uslovi rada uticali na procese u HR sektoru?

– HR sektor se našao pod reflektorima početkom pandemije i rekla bih da i dalje ne napušta scenu. Najveći fokus je svakako bio na praćenju propisa i smernica, ali je bilo od velike važnosti prilagoditi način rada, naročito u delu selekcije i regrutacije kandidata i uvođenju zaposlenih u posao. Tržište rada se značajno izmenilo poslenjih nekoliko godina, kandidati su spremni da istražuju više, da pažljivo biraju poslodavce, a pozitivno iskustvo kandidata u procesu selekcije direktno utiče na poželjnost poslodavca na tržištu.

Mi smo reagovali brzo, prilagodili i skratili proces selekcije, uveli online intervjue, tako da danas od prvog interjua do konačne povratne informacije ne prolazi više od nedelju dana.

Takođe, u delu uvođenja zaposlenih u posao, maksimalno smo iskoristili već postojeća digitalna rešenja i myOC platformu za učenje i razvoj zaposlenih. Na platformi su dostupne prezentacije, video materijal i interaktivni sadržaj, koji novozaposlene upoznaje sa našim vrednostima, načinom rada, biznis modelom. Takođe, dostupne su i edukacije vezane za programe i alate koje koristimo, od onih osnovnih poput mail-a, portala, Office paketa, pa do specifičnih programa, razvijenih samo za potrebe kompanije Gebruder Weiss.

Intervju preuzet iz Diplomacy and Commerce