ADM kupuje fabriku Sojaprotein Bečej

ADM, jedna od vodećih globalnih kompanija u oblasti prehrambene industrije i agrobiznisa, potpisala je danas ugovor o kupovini fabrike Sojaprotein Bečej, članice Victorija grupe. Završetak transakcije očekuje se po dobijanju odobrenja regulatornih tela, saopštio je Sojaprotein.

U saopštenju se navodi da je veliko interesovanje stranih investitora u proteklom periodu, koje treba da rezultira dolaskom svetskog giganta ADM u Bečej, usledilo nakon novih investicija u proizvodnju Sojaproteina, odličnih poslovnih rezultata i plasmana na inostranim tržištima u poslednje dve godine.

– ADM nudi najkvalitetnija rešenja za prehrambenu industriju u skladu sa zahtevima savremenih potrošača i brigom o njihovoj ishrani i zdravlju. Mi smo pioniri u segmentu proteina biljnog porekla i to je jedna od ključnih oblasti u kojima se kontinuirano i intenzivno razvijamo – navode predstavnici globalne kompanije ADM, čije je sedište u SAD.

Kako dodaju, „proizvodi Sojaproteina sa visokovrednim proteinima soje, savršeno se uklapaju u ADM portfolio“.

– Sojaprotein ima raznovrstan asortiman, obima kojim se može pohvaliti malo prerađivača soje, a posebna prednost je prerada genetski nemodifikovane soje. U kombinaciji sa našom bogatom paletom komponenti i rešenja za ishranu ljudi i životinja, internacionalnim iskustvom našeg tima, globalnim lancem snabdevanja i inovativnim tehnologijama, verujemo u dalje širenje i još bolje pozicioniranje proizvoda od srpske non-GMO soje širom sveta – izjavila je Leticia Goncalves, predsednica ADM Global Foods.

Stefan Babović, direktor operacija Victoria Group, ističe da sa ADM-om na čelu „Sojaprotein ulazi u novu fazu rasta i razvoja“.

Proizvodi od srpske soje sada će biti dostupni novim kupcima na svetskom tržištu, a kompanija će sa još bogatijom ponudom izaći na tržišta preko 60 zemalja u koje već godinama izvozi, navodi Babović.

– Dolazak strateškog investitora svetskog renomea, sa tradicijom od 120 godina i globalnim lancem vrednosti počev od farmi pa sve do polica u maloprodaji, dokaz je uspeha i održivog modela poslovanja naše kompanije, ali i veliki kompliment za Srbiju i naš poljoprivredno-prehrambeni sektor – ističe.

Od osnivanja 1977. godine, Sojaprotein prerađuje isključivo genetski nemodifikovanu soju, uzgajanu lokalno uz strogu kontrolu porekla i kvaliteta. Veliki broj proteinskih i uljarskih proizvoda kompanije ima široku primenu u mesnoj, konditorskoj, pekarskoj i industriji testenina, proizvodnji biljnih ulja i masti, ishrani životinja, dijetetici i farmaceutici, kao i u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani, navodi se u saopštenju.

Foto: sojaprotein.rs