Izvoz LEKOVA: Frontier Pharma i Bayston grupa kupuju Zdravlje Leskovac

Frontier Pharma i Bayston grupa postigle su sporazum o kupovini fabrike Zdravlje a.d. Leskovac od kompanije Teva Pharmacueticals, saopšteno je u ponedeljak.

Leskovačko Zdravlje proizvodi čvrste i tečne forme za lečenje kardiovaskularnih, neuroloških i resporatornih oboljenja. Fabrika ima odobrenja za snabdevanje mnogobrojnih internacionalih tržišta uključujući ona Zapadne i Istočne Evrope, Velike Britanije, Australije, Južne Amerike i Meksika.

Tevina odluka da proda Zdravlje a.d. „u skladu je sa kompanijskom globalnom strategijom da optimizuje sveukupnu konkuretnost, usaglašavajući svoje proizvodne kapacitete sa potrebama pacijenata“, navodi se u saopštenju.

– Namera nam je da tokom ove tranzicije blisko sarađujemo sa Tevom i vremenom razvijamo kompaniju širenjem njenih mogućnosti i dovođenjem novih proizvoda u fabriku Zdravlje – rekao je Levent Selamoglu, predsednik Frontier Pharma.

Iz ove kompanije dodali su i da je njihov cilj da „održe status Zdravlja kao vrhunskog međunarodnog dobavljača lekova sa snažnim fokusom na potrebe kupaca, zdravstvenih radnika i pacijenata“.

Actavis – regionalno predstavništvo kompanije Teva za Srbiju i Crnu Goru, „ostaje posvećen pacijentima i zdravstvenim radnicima u Srbiji“.

– I nakon promene vlasništva Zdravlja, Tevini ključni ciljevi za snabdevanje kupaca i pacijenata u Srbiji ostaju nepromenjeni. Naša kompanija ostaje posvećena poboljšanju života pacijenata i ovo tržište ostaje za naše poslovanje strateški važno – rekao je Pavle Marjanović, generalni direktor Teve za Srbiju.

Baystone Group i Frontier Pharma dogovorili su se da će zadržati zaposlene u leskovačkoj fabrici najmanje dve godine.

Frontier Pharma

Frontier Pharma je specijalizovani investitor i operater farmaceutskih proizvoda sa sedištem u Velikoj Britaniji, a osnovali su ga Levent Selamoglu i Kiren Naidoo. Kompanija ima nekoliko decenija iskustva u industriji širom Evrope, Bliskog Istoka i Afrike (EMEA). Grupa je dobro poznata po svojim mogućnostima sa oralnim čvrstim oblicima, injekcijama i topikalnim farmaceutskim oblicima, proizvodnji API-a i kao ugovorni proizvođač za niz multinacionalnih kompanija.

Bayston grupa

Baystone grupu čine specijalizovani farmaceutski investitori sa sedištem u Velikoj Britaniji i SAD-u usko povezani sa rastom kompanije SICOR, Inc. i IVAKS Corp. Grupa je glavni deoničar kompanije Flynn Pharma (koja obuhvata operacije širom Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Nemačke) i ima portfelj farmaceutskih investicija koje obuhvataju biotehnologiju i naprednu isporuku lekova.