Nemački Vorwerk otvorio novi pogon u Preljini – U 2020. planirani izvoz 10 miliona evra

Nemačka kompanija Vorwerk&Sohn pokrenula je danas proizvodnju u Čačku. U toj fabrici, koja se prostire na 45.000 kvadratnih metara, proizvodiće se delovi za auto-industriju, a do završetka finalne faze biće zaposleno oko 1.000 radnika. Vrednost investicije u Preljini iznosi 60 miliona evra, a značajnu podršku pružio je grad Čačak, koji je uložio više miliona evra u izgradnju komunalne infrastrukture.

Jirgen Meler, generalni direktor Vorwerk Eldisy rekao je da je kompanija donela dobru odluku kada su rešili da rade u Srbiji, „a još bolje što je to Čačak“.

– Novo otvaranje fabrike i početak proizvodnje je uvek razlog za radost. Na jednoj strani, mnogo toga je urađeno, a na drugoj počinje novo poglavlje u istoriji preduzeća – rekao je Meler na svečanosti u Čačku.

On je istakao da je ove godine covid kriza malo zasenila ovaj događaj, ali je, kaže, istorija pokazala da svaka kriza i lom uvek imaju svoj kraj.

– Sa mnogo energije gledamo u budućnost, jer je budućnost ono što stvaramo. Danas preduzimamo jedan od najvećih koraka ekspanzije u našoj istoriji dugoj 200 godina – objasnio je Meler.

Direktor kompanije Vorwerk u Čačku Nenad Medenica rekao je da je pre dve godine na mestu današnje fabrike bila livada, a danas su najmoderniji fabrički pogoni. On se zahvalio zaposlenima u Srbiji, kao i svim kolegama grupe Vorwerk&Sohn, te predstavnicima lokalnih i republičkih vlasti.

Iz fabrike u Čačku izvoziće se auto delovi za Audi, DaimlerChrysler, Volkswagen, Bentley, Ford i BMW napravljeni od plastike, gume i metala. Planiran izvoz do kraja ove godine iznosi 10 miliona evra, a cilj je da se do 2025. godine višestruko poveća i dostigne cifru od 150 miliona evra, piše Blic.

Pogon u Čačku, podsetimo, obuhvata tri entiteta grupacije: Vorwerk Drivetec, Vorwerk Autotec i Eldisy. Izgradnja kompleksa od oko 45.000 počela je sredinom 2018, a prošle godine krenula je probna proizvodnja.

Foto: Pixabay.com/Bob Williams (ilustracija)

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.