Zijin Bor u vrhu tabele – Ovo su NAJVEĆI IZVOZNICI iz Srbije u prvoj polovini 2020!

Republički zavod za statistiku pre nekoliko dana objavio je polugodišnje rezultate spoljnotrgovinske razmene Srbije, koji su pokazali da je domaći izvoz, u odnosu na prvih 6 meseci 2019. godine, pao za nešto manje od 9%. Sam jun, iako je takođe ubeležio pad, nije bio toliko loš u odnosu na maj – u junu su domaće izvozničke kompanije na strana tržišta plasirale oko 6,8% manje robe nego u istom mesecu 2019, dok je ovaj pad u maju iznosio čak 25%.

Budući da Ministarstvo finansija ove godine nije zvanično publikovalo liste najvećih kompanija-izvoznika iz Srbije, kako je ranije bila praksa, portal PlutonLogistics.com zatražio je najnovije podatke. U nastavku je lista koju su nam dostavili, uz napomenu da – u trenutku objave ovog teksta, nismo dobili tražene podatke o ukupnom i pojedinačnom plasmanu najvećih izvoznika.

Ono što je vidljivo jeste da je, u poređenju sa listom koja je objavljena u julu prošle godine, došlo do nekoliko promena.

Serbia Zijin Bor Copper je „izbio“ na drugo mesto (lani šesto). FCA, koji je prošle godine bio na drugom mestu, sada je na četvrtom. Na listi prvih 15 ove godine nisu Johnson Electric Niš, kao i Aptiv Mobility Services Novi Sad. Dva nova „top-izvoznika“ na listi su – Philip Morris Operations i Gorenje Valjevo.

Spisak najvećih izvoznika Republike Srbije u periodu januar-jul 2020. godine 

1. HBIS Group Serbia Iron & Steel d.o.o.
2. Serbia Zijin Bor Copper
3. Tigar Tyres
4. FCA Srbija d.o.o.
5. Naftna industrija Srbije
6. Hemofarm
7. Philip Morris Operations
8. Henkel Srbija
9. Grundfos Srbija
10. Leoni Wiring Systems Southeast
11. Tetra Pak Production
12. Yura Corporation
13. Društvo za trgovinu Robert Bosch
14. HIP – Petrohemija
15. Gorenje (Valjevo)

(Izvor: Ministarstvo finansija Republike Srbije)