Usvojen protokol za ULAZAK u Srbiju – 1. juna potpuno otvaranje granica za 4 države

Nove izmene procedure ulaska u Srbiju očekuju nas od petka, objavljeno je juče na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.  

Naime, kako je saopšteno, od petka 22. maja za ulazak u Republiku Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane. 

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Republike Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Srbije.

Krizni štab doneo je i preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

PCR testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Republike Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno

AKTUELNO – Procedura od 14. maja

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici 12. maja 2020. godine protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Republiku Srbiju, u skladu sa epidemioploškom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti covid-19. Ovaj protokol nakon toga je dopunjen na sednici održanoj u četvrtak, 14. maja  i evo šta sada predviđa!

Državljani Srbije mogu da uđu u našu zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata. Ukoliko nemaju urađen test sa negativnim rezultatom, svi naši državljani, bez izuzetka, moraće da budu u kućnoj samoizolaciji u trajanju od 14 dana. U periodu samoizolacije imaju mogućnost da testiranje obave u nekoj od referentnih laboratorija u zemlji i ukoliko je test negativan, prekinu samoizolaciju, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Što se tiče stranih državljana, oni mogu u Republiku Srbiju ući uz dva uslova – negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata i potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova. Ova dozvola može se pribaviti u našoj ambasadi ili konzulatu u zemlji iz koje strani državljanin dolazi.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti covid-19 preporučio je Vladi da od 1. juna u potpunosti otvori granice za državljane 4 susedne zemlje – Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Novu, izmenjenu i dopunjenu Odluku o proglašenju bolesti covid-19 objavljenu u Službenom glasniku možete pogledati OVDE. 

Podsećamo da se uslovi za ulazak u Srbiju i dalje NE PRIMENJUJU na:

  • posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju. U slučaju međunarodnog tranzitnog prevoza tereta u drumskom saobraćaju, isti se ograničava na period ne duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije;
  • posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka. U slučaju tranzitne plovidbe na međunarodnom vodnom putu na teritoriji Republike Srbije, isti se ograničava na period ne duži od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju uzvodne plovidbe, odnosno na period ne duži od 72 časa za brodske sastave i 54 časa za samohodna plovila od momenta ulaska na teritoriju Republike Srbije u slučaju nizvodne plovidbe;
  • vozopratno osoblje železničkih vozila koja ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima;
  • posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Republika Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodroma Republike Srbije.