Prvo manjak, pa višak nafte u rezervoaru broda – Carinici sprečili milionski šverc

U saradnji sa policijom, carinici su u dva navrata sprečili malverzacije sa pogonskim gorivom na brodu Sveti Filip i Јakov, koji plovi pod slovačkom zastavom u vlasništvu domaće kompanije. Na tom plovilu, kako je saopštila Uprava carina, najpre je otkriven manjak, a potom višak nafte, u ukupnoj količini od gotovo 120.000 litara.

Najpre je 22. aprila 2020. godine prilikom vanredne kontrole u Luci Bogojevo, tri dana nakon što je pomenuti brod ušao u našu zemlju, utvrđeno da u njegovim pogonskim tankovima nedostaje više od 67.000 litara nafte, koja je zamenjena vodom.

Tada je protiv zapovednika broda i brodske kompanije pokrenut prekršajni postupak zbog izuzimanja robe ispod carinskog nazora.

Kada je 18. maja 2020. godine u Luci Veliko Gradište izvršena izlazna revizija istog broda, na njemu je pronađen višak nafte u količini od preko 50.000 litara, za koju brodska posada nije imala ikakvu propratnu dokumataciju, dokaze o poreklu, niti objašnjenje, kako se to pogonsko gorivo na volšeban način našlo u brodskim tankovima.

Ceo slučaj će u dalju nadležnost preuzeti istražni organi i tužilaštvo, jer se malverzacijama i preprodajom goriva na crnom tržištu nanosi milionska šteta državnom budžetu, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Foto: carina.rs

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.