Kineski automobilski „desant“ na Evropu: hiljade vozila stižu odjednom!

Vodeći kineski proizvođač električnih vozila BYD realizovao je svoju prvu RO-RO isporuku u Evropu.

Kako izveštava portal maritime-executive.com, potpuno novi brod – BYD Explorer No. 1, pristao je sredinom februara u luku Bremerhafen, noseći 3.000 električnih automobila koji će se po konkurentnim cenama prodavati na evropskom tržištu. Explorer No. 1 je u vlasništvu japanske kompanije Taihei Kaiun, a njime upravlja londonski Zodiac Maritime. Ovo plovilo je kineske proizvodnje, sa pogonom na LNG, i može da ponese do 7.000 automobila istovremeno (iako je mnogo manje od toga natovario na svom prvom putovanju).

BYD je posvećen rešavanju globalnih uskih grla u RO-RO kapacitetima – kako bi prevazišao taj izazov, proizvođač je odlučio da pomorski transport organizuje interno. Dugoročno, kompanija želi da skrati RO-RO lanac snabdevanja otvaranjem fabrika automobila u istim regionima u kojima su i njeni kupci, te je trenutno u različitim fazama planiranja novih pogona na Tajlandu, u Mađarskoj, Brazilu i Meksiku.

Evropski portali pišu da je Explorer No. 1, koji je inače plovio produženom rutom oko Afrike umesto kroz Suec, na ovaj način izvršio svojevrsan „automobilski desant“ na Evropu, kao i da dominacija Kine u oblasti električnih vozila tek počinje.

– Explorer No.1 će uskoro prevoziti 7.000 BYD vozila na svakom putovnju, a kada je u pitanju kineski automobilski gigant, to je samo početak. Očekuje se da će kompanija na raspolaganju imati osam takvih brodova u naredne dve godine – piše foreignpolicy.com. 

Proizvođači vozila iz Evrope su u šoku, dok gledaju kako se kineski izvoz vrtoglavo povećava, preteći da poremeti odnose snaga u automobilskoj industriji, prenosi ovaj portal.

BYD je, podsetimo, u poslednjem kvartalu prošle godine sa 500.000 jedinica postao najveći proizvođač električnih vozila, pretekavši Teslu.

Kada kompletna flota bude gotova, kompanija bi praktično mogla da odjednom ka Evropi šalje više od 50.000 vozila.

Foto: BYD Global/Facebook