Konferencija „Trendovi i izazovi inženjerki u logistici i saobraćaju“ 28. septembra u Beogradu

Tačno je da u kabinama kamiona, viljuškara, kranova i vozilima lokalne distribucije najčešće sede muškarci. Tačno je i da su unutar logističkih sistema najvidljiviji poslovi pretovara, komisioniranja i druge prostorno intenzivne, fizičke operacije, koje obično izvršava muška radna snaga. Čak se i simbolički logistika najčešće povezuje sa entitetima prisutnim u aktivnostima koje obično obavljaju muškarci (kamion, paleta, viljuškar, kran itd.). Najzad, tačno je i da bez svih ovih aktivnosti, pa i muškaraca, logistika ne postoji. Ali, da li ste razmišljali o aktivnostima planiranja, organizacije, praćenja, kontrole, analitike, održavanja itd. u kojima značajno učestvuju i žene?

Da li znate da je u mnogim obrazovnim ustanovama na studijama logistike, kao i u brojnim logističkim kompanijama ili njihovim sektorima prisustvo žena dominatno? I da su na tim studijama, u tim kompanijama i sektorima žene neretko uspešnije od muškaraca?

Ovakva i slična pitanja i različiti odgovori koji se mogu dati na njih biće razmatrani na Međunarodnoj konferenciji „Trendovi i izazovi inženjerki u logistici i saobraćaju“, koja će se održati 28. septembra u Beogradu, u Domu inženjera „Nikola Tesla“, sa početkom u 10 časova.

Događaj organizuje Asocijacija žena u logistici, u saradnji sa Inženjerskom akademijom Srbije i Savezom inženjera i tehničara Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Konferencija će okupiti eminentne naučnike, stručnjake, privredne subjekte, predstavnike udruženja i javnih ustanova iz oblasti logistike i saobraćaja, kao i institucija nadležnih za rodnu ravnopravnost. Cilj je da se ukaže na položaj i izazove sa kojima se inženjerke u oblasti logistike i saobraćaja suočavaju u dostizanju konkurentnosti, održivog razvoja i rodne ravnopravnosti u uslovima dinamičnih promena privrednog i društvenog okruženja, tržišta i zahteva korisnika.

Na događaju će biti prikazano 12 radova, autora iz zemalja regiona i Švedske. Osim toga, biće održan panel na temu „Osnaživanje žena u privredi i projektima”.

Skupu će prisustvovati visoki zvaničnici Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za rodnu ravnopravnost i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a očekuje se i dolazak predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Konferenciju su finansijski podržale brojne ugledne kompanije, čiji će predstavnici imati aktivno učešće na panelu.

– Generalni sponzor Konferencije je kompanija Milšped, a značajan doprinos dale su i kompanije Nelt, Delhaize i Phoenix. Podršku održavanju Konferencije pružile su i kompanije DTS, Gebrüder Weiss, MD International, Logera i Sport Vision – navodi se u saopštenju organizatora.

Portal PlutonLogistics.com i časopis Logistika&Transport medijski su partneri događaja.

Više informacija o Konferenciji pogledajte na sajtu Inženjerske akademije Srbije ias.org.rs.

Za dodatna pitanja:

  • prof. dr Snežana Tadić, predsednica Programskog i Organizacionog odbora (e-mail: s.tadic@sf.bg.ac.rs).
Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.