I vozarine za rasute terete na najvišem nivou u poslednjih 13 godina

Glavni indeks pomorskog teretnog prometa suvih rasutih tereta Baltičke berze nastavio je rast, dostigavši najviši nivo u poslednjih 13 godina. U utorak je njegova vrednost skočila 5%, podstaknuta snažnim povećanjem vozarina za brodove tipa Capesize i solidnom potražnjom za manjim plovilima, javlja Tportal.

Ukupni indeks BDI, koji reflektuje cene transporta rasutih tereta za glavne tipove brodova (Capesize, Panamax i Supramax) ojačao je za 245 bodova, ili 5,2%, na 4.962, što je najviši nivo od septembra 2008. Pri tome je indeks capesize napredovao za 722 boda, ili 9,5%, na 8.322, dostigavši ​​najviši nivo u poslednjih 13 godina.

Prosečna dnevna zarada za brodove formata Capesize, koji prevoze teret od 150.000 tona, poput železne rude i uglja, porasla je za 5.983 dolara – na 69.013 dolara.

– Visoka sezonalnost izvoza železne rude, rastuća potražnja za uvozom uglja usled krize u snabdevanju energijom u Aziji i Evropi, zajedno sa velikim zakrčenjem u kineskim lukama, povećavaju kurs indeksa capesize na transpacifičkoj ruti, vodećem pravcu za prevoz rasutog tereta brodovima ovog tipa – ističe analitičarka Tamara Apostolou.

– Izgledi za baltički indeks su pozitivni i za ostatak godine, ali se očekuje blaga nestabilnost. Tokom sledeće sedmice moglo bi doći do usporavanja nabavke tereta, jer je u Kini u toku Zlatna sedmica, ali presudni uticaj na vozarine imaće tempo rešavanja saobraćajnog zagušenja – dodala je.

Indeks panamax porastao je 10 bodova, ili 0,2% na 4.030, što je najviša razina od 12. jula. Prosečna dnevna zarada brodova tipa Panamax, koji prevoze 60.000 do 70.000 tona uglja ili žitarica, porasla je za 91 dolar na 36.271 dolara. Indeks supramax porastao je 10 bodova, na 3.373, prenosi portal pomorac.hr. 

Kombinacija potražnje za čitavim nizom roba i poremećaja u lancima snabdevanja koje je pandemija prouzrokovala podigla je cene brodskog transporta na skoro rekordne nivoe. Benefite trenutno osećaju gotovo svi – od kontejnerskih prevoznika, preko brodara koji su usmereni na rasute terete, pa sve do onih specijalizovanih za prevoz automobila. „Zaostaju“ jedino brodski prevoznici koji se bave transportom nafte i gasa u tankerima.