Nordex grupa šalje 22 vetroturbine iz Nemačke za Srbiju

Nemačka Nordex grupa dobila je iz Srbije narudžbinu od 105 megavata (MW), odnosno 22 vetroturbine iz serije Delta 4000 za vetropark Krivača, koje će isporučiti do proleća 2023. godine, objavio je portal srda.rs. 

Projekat Krivača realizuje se u opštinama Golubac, Kučevo i Veliko Gradište, a biće to prvi vetropark u istočnoj Srbiji.

Nakon puštanja vetroturbina u rad krajem 2023. godine, Krivača će proizvoditi 310 gigavat-sati (GWh) čiste električne energije godišnje, što je približno jedan procenat ukupne potrošnje u našoj zemlji.

U ugovor će biti uključena i premijum usluga održavanja za te turbine u periodu od 25 godina.

– Kao lider u proizvodnji zelene energije u jadranskom regionu širimo se dalje na tom polju. Samostalni ili zajednički projekti energije vetra koje razvijamo ukupnog su kapaciteta 800 MW, a solarni projekti 660 MW, što znači investiranje milijardu evra u narednih pet godina – rekao je Mihailo Janković, izvršni direktor MK grupe, koja će zajedno sa slovenačkim fondom ALFI Green Energy upravljati vetroparkom Krivača.

– Zadovoljni smo što projektom Krivača činimo svoj prvi korak na obećavajućem srpskom tržištu. Visoko smo motivisani da počnemo saradnju sa srpskom MK grupom i slovenačkim fondom ALFI i radujemo se što ćemo ih svojom tehnologijom podržati u održivoj proizvodnji energije – rekao je Patksi Landa, CSO Nordex grupe.

Nordex grupa, koja zapošljava oko 8.600 ljudi, instalirala je više od 39 GW kapaciteta vetroparkova na preko 40 tržišta i u 2021. godini ostvarila prihod od 5,4 milijardi evra, piše portal srda.rs.