REGION: Nedostatak logističkog prostora u Hrvatskoj

Nakon višegodišnje ekspanzije, u 2020. se broj prodatih komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj smanjio za petinu, te pao ispod broja od 2.000, prenosi seebiz.eu, pozivajući se na hrvatski Večernji list.

Prodate komercijalne nekretnine dostigle su vrednost od gotovo 3 milijarde kuna (oko 400 miliona evra), što je za 3% više u odnosu na dobru 2019. Ovo navodi na zaključak da se i u ovom segmentu nekretnina tržište blago „pregrejava“, navodi Ekonomski institut u godišnjoj analizi tržišta.

Slično kao i u segmentu stambenih nekretnina, najskuplji komercijalni objekti prodati su u Dubrovniku (oko 15.000 kuna/2.000 EUR, medijalna cena po kvadratu) i Poreču (11.000 kuna). Slede Opatija, Umag i Rovinj s cenama većim od 10.000 kuna, dok je u Zagrebu srednja cena prodatih poslovnih nekretnina bila oko 8.000 kuna (po kvadratu). Sličnu vrednost beleže i Zadar i Makarska, dok se većina gradova i opština u Slavoniji nalazi u kategoriji od 4.000 kuna po kvadratu i manje, navodi Ekonomski institut.

Sa druge strane, analitičari Hrvatske narodne banke uočavaju da je kriza koju je izazvala pandemija imala različit uticaj na aktivnosti u sektoru komercijalnih nekretnina. Slobodnog kancelarijskog prostora je (pre)više, dok se raspoloživost logističkog prostora blago smanjila.

– Transakcije u segmentu industrijskih i logističkih centara bile su najmanje zastupljene, kao posledica nedostatka ponude. Uprkos tome što postoji snažan interes investitora za logističke prostore, zbog ograničene ponude postojećih kapaciteta, većina investicija se ipak realizuje izgradnjom novih nekretnina – prenosi seebiz.eu, pozivajući se na Večernji list.