Stigle prve ponude za kupovinu kompanije DB Schenker

Prodaja kompanije DB Schenker, logističkog ogranka Deutsche Bahn-a (DB), po svemu sudeći ulazi u novu fazu. Kako piše nemački list Handelsblatt, a prenosi portal railfreight.com, rok za dostavljanje preliminarnih neobavezujućih ponuda bio je utorak, 26. mart, a javilo se najmanje sedam zainteresovanih. Visina ponuda još nije obelodanjena, ali se vrednost kompanije procenjuje između 10 i 15 milijardi evra.

Među ponuđačima su kompanije od logističkih operatera do investicionih fondova.

Na spisku kompanija koje su dale ponudu su dve koje mnogi vide kao favorite – globalna logistička kuća DSV sa sedištem u Danskoj i Maersk, čije je interesovanje potvrdio i generalni direktor. Sa ponudom se čak oglasio i saudijski nacionalni prevoznik Bahri.

Nemački list navodi da se nekoliko privatnih fondova udružilo da bi se nadmetalo za DB Schenker. Na primer, američka Carlyle Group udružila se sa CVC Capital Partners iz Luksemburga. Osim toga, i dve kompanije sa sedištem u Bostonu (SAD) udružile su se da bi se nadmetale za Schenker – BainAdvent International. 

Očekuje se da će prodaja nemačkog logističkog giganta potrajati još neko vreme, jer DB tek treba da razmotri ponude. Finansijski direktor DB-a Levin Holle nedavno je rekao da će prvi ugovor o prodaji biti potpisan u drugoj polovini 2024. godine, a da se sklapanje posla očekuje 2025. godine.

Državni nemački železnički gigant Deutsche Bahn je krejem prošle godine. zvanično objavio da je njegova podružnica DB Schenker na prodaju, a ta opcija je razmatrana godinu pre toga. Zainteresovani su imali rok do 15. januara da zatraže dodatne informacije i do 6. februara da dostave dokumentaciju.