Novi Maersk intermodalni servis povezuje Kinu sa Evropom preko Centralne Azije

Kompanija Maersk uvodi novi železničko-pomorski servis koji povezuje Kinu sa Evropom preko Centralne Azije.

Polazeći sa različitih lokacija u Kini, novi servis A.P. Moller-Maersk prati rutu preko Kazahstana, Azerbejdžana, Gruzije i Rumunije, sa vremenom od oko 40 dana. Usluga je pokrenuta kao odgovor na potrebe kupaca u lancu snabdebanja, koje se u aktuelnim izazovnim trenucima stalno menjaju, navodi se u saopštenju kompanije Maersk.

– Ova obnovljena usluga dolazi u savršeno vreme da olakša trenutne probleme logistike. Slušali smo naše kupce i razvili rešenje koje im pruža alternativnu i ekološki prihvatljivu intermodalnu vezu između Azije i Evrope. Preko 90% železničke usluge Srednjeg koridora je elektrificirano – kaže Maia Parlagashvili, globalni menadžer za interkontinentalnu železnicu u kompaniji Maersk.

Nakon što prođu granicu Khorgos između Kine i Kazahstana, kontejneri stižu železnicom do stanice Aktau gde se utovaraju na baržu do Bakua u Azerbejdžanu. Odatle se kontejneri voze do APM terminala Poti u Gruziji, gde se ukrcavaju na brod kojim plove do Konstance u Rumuniji. Zatim se teret prevozi na razne destinacije širom evropskih zemalja.

Kompanija Maersk navodi da je ovu rutu počela da razvija još u martu, te da je već u aprilu organizovan prvi polazak iz Kine, za kupce iz lifestyle industrije, automobilskog sektora i industrije kućnih aparata.

Izvor/foto: maersk.com