TRANSPORT CVEĆA: Raskoš sa visokim rizikom!

Savršen cvet je pošiljka visokog rizika. Ova osetljiva roba mora se transportovati brzo, pod idealnim temperaturnim režimom, u netaknutom stanju. Kada se na sve to doda činjenica da je reč o izuzezno sezonskoj robi (proleće/jesen), te da tokom prazničnih pikova (uoči 8. marta, Dana zaljubljenih…) potražnja raste i do 20 puta, postaje jasnije zbog čega se logistika i transport često smatraju “uskim grlom” u cvećarskoj industriji.

Potražnja za cvećem na svetskom tržištu stalno raste – podaci pokazuju da je globalni izvoz ubranog cveća za 2017. vredeo 8,48 milijardi dolara, što je oko 45% više nego dve decenije pre toga. Predviđanja stručnjaka kažu da će se rast dodano ubrzati, te da se potražnja za cvećem i saksijskim biljaka samo tokom narednih deset godina uvećati za 50%.

Na čelu liste zemalja koje izvoze cveće je Holandija, a odmah iza nje su Kolumbija, Ekvador, Kenija i Etiopija. Istovremeno, Holandija je i jedna od najvećih država-uvoznica cveća, a zajedno sa njom tu su i druge razvijene zemlje, poput Nemačke, SAD, Engleske. Takođe, u vrhu spiska uvoznika je i Rusija.

Transport cveća kamionima-hladnjačama: o čemu treba voditi računa

Kako je reč o temperaturno osetljivoj pošiljci, cveće zahteva poseban način pakovanja i režim transporta, uz održavanje hladnog lanca od momenta preuzimanja robe do trenutka isporuke primaocu. Temperaturni uslovi transporta su jedan od najboljih metoda za održavanje kvaliteta tokom isporuke.

– Optimalna temperatura otpreme varira u zavisnosti od vrste, ali biljke se uglavnom isporučuju na temperaturi od 10°C do 12°C. One koje nisu osetljive na hlađenje isporučuju na temperaturi od 2°C, kako bi se maksimizovao kvalitet biljaka i cvetova. Biljke koje nisu pravilno aklimatizovane pretrpeće veliki gubitak lišća ili povrede prouzrokovane hlađenjem – objašnjava Bojan Jordović iz sektora logistike Husky Corporation.

Ova kompanija transport cveća obavlja poluprikolicama-hladnjačama specijalno konstruisanim za potrebe ovakve robe, kapaciteta 43 kolica/stalaka za cveće (CC Container). Metalna kolica su konstruisana sa točkićima, kako bi se lakše obavljao utovar i istovar, a posebno treba ograničiti njihovo kretanje u tovarnom prostoru. Specijalna konstrukcija prikolice je takva da se roba može dodatno obezbediti pomoću bezbednosnih traka/španera, kao i šipki za blokiranje tereta, što je preporučeno za otpremu biljaka na velike udaljenosti.

Šipkama i trakama za blokiranje tereta ili drugim načinom obezbeđenja pre svega treba da budu zaštićene biljke u kutijama i bez ambalaže, kako ne bi padale i drobile se.

Ono što je veoma značajno, jeste da se biljke nikada ne smeju otpremati niti skladištiti sa voćem, povrćem ili rezanim cvećem, jer ovi proizvodi takođe odaju etilen koji utiče na njihovu svežinu. Cvetno bilje treba otpremiti odvojeno od onoga koje ima samo lišće.

– Vrsta i način pakovanja se prilagođavaju svakoj pošiljci, uzimajući u obzir količinu, zahtevanu temperaturu čuvanja, način i dužinu trajanja transporta i očekivanu spoljnu temperaturu u području izvršenja transporta. Kako je reč o kvarljivoj robi, cvetne saksije treba čuvati i otpremati na kraći period pod optimalnim uslovima, tako da su zahtevi klijenata za tranzitnim vremenima svedeni na minimum – navodi Bojan Jordović.

Istraživanja proizvođača tokom poslednjih godina uglavnom su fokusirana na faktore koji omogućavaju zadržavanje boje lišća, kao i produžetak dugovečnosti samog cveta.

Globalni trendovi

Logistika i transport veoma su važan faktor u cvećarskoj industriji, pre svega jer većina zemalja cveće uvozi. Način transporta često može da predstavlja izazov za efikasno funkcionisanje čitavog lanca snabdevanja. Podaci koji su krajem oktobra predstavljeni na holandskom Smart Logistics vebinaru (koji je bio posvećen pametnom hladnom lancu snabdevanja u cvećarstvu) pokazuju da se tokom avionskog transporta čak 30% ove robe u nekom stepenu ošteti.

Holandija, jedan od najvećih svetskih proizvođača cveća, uvoznika i izvoznika, posvećena je poboljšanju kapaciteta i kvaliteta hladnog lanca prevoza cveća kako bi udovoljila rastućim i raznolikim zahtevima kupaca. FlowerWatch je razvio standarde kvaliteta za globalni lanac snabdevanja cvećem, koji predstavlja smernice za visokokvalitetne operacije tokom čitave procedure od proizvođača do kupca. Osim toga, FlowerWatch je takođe postigao i veliko poboljšanje u hlađenju korišćenjem tehnologije vakuumskog hlađenja, inovacije koja omogućava da se cveće hladi sa 25 stepeni na 2 stepena za manje od 20 minuta, a da ga pri tome ne oštete promene spoljne temperature.

Kina, sa svojim ogromnim potencijalom za potrošnju cveća, takođe razvija sopstveni model snabdevanja. Jedan od primera je i SF Express, koji je razvio specijalizovana rešenja kako za male, tako i za velike poslovne organizacije, budući da se put trgovine cvećem poslednjih godina promenio. Umesto starog modela rasadnik-veletrgovac-cvećara, uzgajivači cveća sada radije „preskaču“ saradnju sa veletrgovcima, i prodaju cveće direktno cvećarama, koristeći efikasne hladne lance.

Da je neophodno da lanci snabdevanja postanu fleksibilniji, slažu se i stručnjaci logističke kompanije Rhenus. Ponašanje potrošača je, naime, sve manje predvidljivo – jednog trenutka žele ekskluzivnu ponudu, a drugog se odlučuju na kupovinu buketa u supermarketu. Stabilna kontrola temperature, efikasnost transporta i iskustvo, kriterijumi su na koje će logistička industrija nastaviti da se oslanja.