Cene i trendovi: POTRAŽNJA za skladištima u Beogradu na visokom nivou i 2022.

Srbija i u 2022. ostaje jedno od najatraktivnijih tržišta u regionu za investitore u skladišne kapacitete. Budući da potražnja konstantno raste, nastavljaju se i građevinski radovi kako na širem području Beograda tako i u drugim delovima zemlje, pokazuje najnoviji izveštaj konsultantske kuće CBRE o kretanjima u oblasti industrijskih nekretnina.

Prema podacima analize Belgrade Industrial Market Snapshot Q1 2022, cene zakupa distributivnih skladišta ostaju stabilne, na nivou od 4,25 EUR/m2 (prime rents), kao i prethodne godine. Osnovni prinos je na nivou od 7,75%.

Početak 2022. doneo je nekoliko novih otvaranja na beogradskom tržištu industrijskih nekretnina – uglavnom je reč o distributivnim skladištima i proizvodnim objektima lake industrije. Kod logističkih objekata, analitičari kao najvažnije izdvajaju CTPark North 2, Transfera 1 i Ananas distributivno skladište, a kada je reč o lakoj industriji – novi proizvodni pogon kompanije Nestle. 

Na području Beograda, kao i u sekundarnim gradovima, i dalje postoji velika tražnja za prime distributivnim skladištima, što je podržano povećanjem interesovanja domaćih i stranih investitora za logističke i proizvodne centre. Dakle, mnogi projekti su u fazi izgradnje ili planiranja.

– Kompanija Delta Transportni Sistemi (DTS) u okviru svog logističkog centra gradi novi objekat koji će imati 16.000 m2 modernog magacinskog prostora. Osim toga, u izgradnji je i druga faza CTPark West. Mekonta Investment Grupa planira o razvoj najvećeg logističkog centra u jugoistočnoj Evropi koji će imati osam objekata i dve zgrade za komercijalne aktivnosti – navode analitičari.

Izvan Beograda, danska kompanija Grundfos planira da uloži 20 miliona evra u novi proizvodni pogon u Inđiji, u dve faze.