Za formiranje rezervi nafte Srbiji potrebno 700 mil EUR – najavljena izgradnja novih skladišta

Srbija najkasnije do 2023. godine mora da uspostavi obavezne rezerve nafte i naftnih derivata, a procene su da je za formiranje tih rezervi potrebno oko 700 mil EUR.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je danas u Skupštini Srbije, gde se raspravlja o novom Zakonu o robnim rezervama, da je Srbija u obavezi da formira rezerve nafte najkasnije 31. decembra 2022. godine, i to u visini od 90 dana prosečnog dnevnog neto uvoza ili 61 dan prosečne dnevne potrošnje.

Kako je navedeno u Predlogu zakona, procenjeno je da će u periodu od 2014. do 2023. godine za formiranje obaveznih rezervi nafte i derivata biti potrebna oko 700 mil EUR. Mihajlović je objasnila da novi zakon propisuje upravo obavezu formiranja rezervi za slučaj da je ugrožena sigurnost snadbevanja Srbije energijom i energentima, usled poremećaja snadbevanja.

– Pored toga što se propisuje formiranje centralnog skladišnog tela, propisuje se i da obavezne rezerve za skladište u skladištima i direkcijama, ali i energetskim subjektima, moraju imati licence za skladištenje nafte i derivata – rekla je Mihajlović i dodala da je reč o sistemskom zakonu.

Prema njenim rečima, za skladištenje nafte i goriva Direkcija za robne rezerve ima oko 180.000 kubnih metara prostora, a Javno preduzeće „Transnafta“ još 130.000 kubnih metara.

– Taj prostor međutim nije dovoljan – rekla je Mihajlović i navela da je moguća izgradnja novih skladišta, kao i da će se skladištari birati na tenderima.

Srbija je preuzela te obaveze ratifikacijom Ugovora o osnivanju energetske zajednice, a države članice su se obavezale da uspostave obavezne rezerve nafte.

Izvor:ekapija