Student Saobraćajnog fakulteta u Beogradu postigao veliki uspeh na Global Invention Forumu na Kipru

Student Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Luka Stojanović, zajedno sa ostalim kolegama sa drugih fakulteta postigao je veliki uspeh na Global Invention Forumu na Kipru. Tamo se takmičio kao deo tima Smart Start i u ime Naučno tehnološkog parka Čačak.

Takmičili su se sa projektom „Pametna kuća“, a osvojili u priznanja: Gold medal from Global Invention Forum in Cyprus, IFIA BEST INVENTION MEDAL for the Outstanding Invention i SPECIAL AWARD from World Invention Intellectual Property Association.

Svoj projekat, razvijali su tokom četvrte godine srednje škole, ali i tokom leta u okviru priprema za ovaj međunarodni forum, na kome su učestvovali takmičari iz 25 država iz celog sveta.

Pozivnicu za učešće tim je obezbedio tokom Sajma nauke i tehnike u Beogradu, na kome je projekat predstavljen na štandu Naučno-tehnološkog parka iz Čačka, koji im je od prvog dana pružao izuzetnu podršku.

Foto: ftn.kg.ac.rs

Tim čine Luka Bujošević, Teodora Ratković, Luka Stojanović, Jelena Paunović, Veljko Jerotijević, Tijana Lazović, Dragan Parezanović i mentor profesorka Olga Dukić. Svi učenici sada su brucoši na fakultetima širom Srbije, a svoja znanja iz IKT-a stekli su u Tehničkoj školi upravo na smeru Informacione tehnologije. Tim nastavlja sa razvijanjem postojećih i novih patenata. Ovaj veliki uspeh omogućio im je i poziv na Salon inovacija u Moskvi u martu sledeće godine.

‒ Veliko mi je zadovoljstvo i mogu reći da sam presrećna što sam mentor ovog tima. Projekat smo razvijali na časovima Primenjenih informacionih tehnologija i na početku je na projektu radio veći deo odeljenja IV/1p, kome sam bila odeljenjski starešina. Hteli smo da napravimo nešto lepo i dobro i da tako obeležimo njihovo školovanje u Tehničkoj školi. Tokom samog procesa planiranja, realizacije i promocije projekta imali smo nesebičnu pomoć brojnih kolega – rekla je profesor Olga Dukić za Čačanski glas.

Ona je rekla da se tim, na samom takmičenju, od prvog dana, odlično predstavio, ali da nisu mogli ni da pretpostave ovakav uspeh.

– Deca su osvojila simpatije svih članova međunarodnog žirija i priznanja su došla kao prirodan sled. Veoma mi je drago što će uspeh koji su ovi mladi ljudi postigli mnogo značiti za njihov dalji rad i napredak i dati im podstrek da se još bolje pokažu na narednim takmičenjima. Takođe, ovo je odličan primer i za naše mlađe učenike i ujedno poziv da se uključuju u nove projekte. Moje kolege i ja svim sadašnjim i bivšim učenicima stojimo uvek na raspolaganju –poručila je profesorka Dukić.

 

Foto: ftn.kg.ac.rs

Izvor: Ozonpress/Čačanski glas