Kod Bratunca do kraja godine prva bescarinska zona u Republici Srpskoj

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević najavio je da će, sinhronizacijom rada Vlade Srpske i opštine Bratunac, biti pokrenut rad prve bescarinske poslovne zone u Republici Srpskoj kod novog graničnog prelaza sa Srbijom u bratunačkoj opštini.

On je dodao da će kroz zajednički rad vlade Srbije i RS biti obezbeđeno uređenje infrastrukture u budućoj poslovnoj zoni.

– Na tom pitanju ćemo intenzivno raditi i očekujemo prvu privrednu aktivnost u toj zoni krajem godine – rekao je Petričević novinarima u Bratuncu nakon sastanka sa načelnikom ove opštine Srđanom Rankićem.

Ministar privrede je ocenio da će otvaranjem slobodne poslovne zone biti iskorišćeni svi benefiti opštine Bratunac (položaj, dobri odnosi i saradnja sa susednim opštinama u Republici Srpskoj i Srbiji). Projekat se realizuje u okviru programa Podrinje, koji zajednički finansiraju dve vlade.

Predsednik opštine Bratunac objasnio je da je urađen značajan administrativni deo posla, u okviru priprema za otvaranje ove zone.

– Izvršili smo izmenu regulacionog plana područja na kome će se graditi industrijska zona, urađena je studija ekonomske opravdanosti, kao i određeni elaborati i idejni projekti prema utvrđenoj dinamici. Nastavljamo aktivnosti da bismo do kraja godine već imali prve privredne subjekte u slobodnoj zoni – rekao je Rankić, a prenose nezavisne.com.

Prema poslednjim informacijama koje su stigle od nadležnih, očekuje se da svi radovi na izgradnji novog prelaza Bratunac-Ljubovija budu završeni do kraja juna, te da upotrebna dozvola bude pribavljena do 1. avgusta. Nakon toga bi novoizgrađeni prelaz, zajedno s mostom, bio pušten u rad.