Milionita elektronska tranzitna deklaracija

Carinska služba Srbije je 30. novembra 2015, nepunih godinu dana od uvođenja Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema, obradila i milionitu elektronsku tranzitnu deklaraciju.

Јubilarna milionita deklaracija je u tranzit puštena u carinskoj ispostavi Slobodna zona Subotica, da bi nakon 2,5 sata tranzit po toj deklaraciji bio okončan u carinskoj ispostavi Bogojevo, navela je Carina na svom sajtu.

Novi kompjuterizovani tranzitni postupak (NCTS) je prvi elektronski, bespapirni carinski postupak u Republici Srbiji, čije je uvođenje obaveza i uslov za pristupanje Srbije punopravnom članstvu u EU. Kroz Srbiju je do kraja novembra pomoću tog sistema, na putu do svog krajnjeg odredišta, prošlo milion prevoznih sredstava (kamiona, brodova, vozova), odnosno između 2 i 4.000 dnevno.

 – Od početaka primene svakoga meseca broj obrađenih deklaracija raste, tako da njihov broj u oktobru i novembru prelazi brojku od 100.000 elektronski obrađenih dokumenata. Zbog uspeha postignutih na planu uvođenja pomenutog sistema, u Istanbulu je 26. novembra 2015. godine na 28. sednici EU/EFTA Zajedničkog komiteta Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvencije o pojednostavljenju formalnosti u trgovini robom konstatovano da je Republika Srbija spremna da pristupi pomenutim konvencijama, dok su predstavnici Uprave carina potvrdili da će Republika Srbija 1. februara 2016. godine početi da primenjuje zajednički tranzitni postupak i van nacionalnih okvira – navela je Carina.

Predstavnici Evropske komisije izneli su i ponudu da Republika Srbija tokom 2017. godine predsedava sednicama Zajedničkog komiteta Evropske komisije za navedene konvencije, što se može smatrati izrazom poverenja i priznanja za sve do sada uložene napore i ostvarene rezultate u domenu uvođenja sistema zajedničkog tranzitnog postupka (NCTS).

Upotrebom tog tranzitnog postupka stvoreni su uslovi unapređenja pozicije Srbije kao tranzitne zemlje, jer je time omogućeno podnošenje elektronskih deklaracija za tranzit robe i kompletno elektronsko vođenje i upravljanje tranzitnim carinskim poslovima u drumskom saobraćaju.

Papirna deklaracija je zamenjena elektronskom, na efikasan i siguran način, navela je Carina. Novi bezpapirni sistem učinio je tranzit efikasnijim, smanjio zastoje i omogućio srpskoj privredi da postane konkurentnija na globalnom tržištu. Zahvaljujući ovom sistemu smanjeni su transportni troškovi, a neophodne bankarske garancije značajno su niže.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.