Nova pravila Evropske unije za unos i iznos gotovine

Nova pravila kontrole gotovine novca i vrednosti koje ulaze i izlaze iz EU stupila su na snagu u četvrtak (3. juna 2021. godine).

Kako je objavljeno, nova pravila podrazumevaju da će svi putnici koji ulaze ili napuštaju teritoriju EU morati da popune gotovinsku deklaraciju kada nose 10.000 evra ili više u valuti ili protivvrednosti u drugim valutama, kao i u drugim sredstvima plaćanja kao što su putnički čekovi ili menice.

U Evropskoj komisiji navode da je novo pravilo deo napora EU u borbi protiv pranja novca i izvora finansiranja terorizma.

Kako prenose agencije, od četvrtka se u EU primenjuju i mnogobrojne izmene koje će dodatno pooštriti pravila i učiniti još težim premeštanje velikih količina „neotkrivene” gotovine.

Prvo, definicija „gotovine” prema novim pravilima biće proširena i sada će obuhvatati zlatnike i određene druge zlatne predmete.

Drugo, carinske vlasti će moći da postupaju i po iznosima manjim od 10.000 evra, kada postoje naznake da je gotovina povezana sa kriminalnom aktivnošću, prenosi Tanjug.

Konačno, carinske vlasti takođe mogu sada zahtevati da se podnese izjava kada primete da se gotovina u iznosu od 10.000 evra ili više šalje bez pratnje poštom, robom ili kurirom.

Nova pravila će osigurati da nadležni organi i nacionalna finansijsko-obaveštajna jedinica u svakoj državi članici imaju informacije potrebne za praćenje i rešavanje kretanja gotovine koja bi mogla da se koristi za finansiranje ilegalnih aktivnosti, zaključuju u Briselu.