Od januara do oktobra u Srbiji cene uvozne robe povećane 24,6%

U prvih deset meseci ove godine vrednost izvoza u evrima je porasla za 25,1%, dok je uvoz povećan za 32,5%.

Istovremeno fizički obim uvezene robe povećan je za 6,3%, dok je rast obima izvoza iznosio 4,3%, pokazuju podaci o prosečnim cenama u spoljnoj trgovini Republičkog zavoda za statistiku.

Ono što je poguralo vrednost uvoza je rast cena. Dok su cene izvozne robe povećane za 20% od januara do oktobra, cene uvozne robe su povećane za 24,6%.

Ovo znači i da su se odnosi razmene srpske ekonomije pogoršali ove godine za 3,4%.

U izvozu najviše su poskupeli derivati nafte, za 73%, dok su uvozne cene derivata povećane za 77,5%. Međutim, problem je što je za 10 meseci fizički obim izvoza derivata smanjen za 21,3%, dok je uvoz povećan za 2,7%. Rezultat je povećanje vrednosti uvoza derivata nafte za čak 82,4%.

Cene hemikalija i hemijskih proizvoda u izvozu povećane su za 38,5%, a u uvozu za 37%.

Procentualno največi rast fizičkog obima izvoza zabeležen je u štampanju audio i video zapisa, čak 2,7 puta, ali su cene ovih proizvoda u izvozu prepolovljene.

Takođe, za 129% je povećan izvoz rude metala, ali rast fizičkog izvoza slabo je pratio rast cene koja je povećana za svega 7,6%.

S druge strane fizički obim uvoza uglja je povećan za 2,4 puta, ali uz poskupljenje od 24%, pa je vrednost uvoza uglja za deset meseci povećana za 3,2 puta.

Kod prehrambene industrije koja je jedna od najznačajnijh oblasti prerađivačke industrije iako je smanjen fizički obim izvoza za 3,7% povećane su cene za 27,8%.

Zanimljivo je da su cene prehramenih proizvoda koje uvozimo povećane za 17,9%, pa je uz rast fizičkog obima, ukupna vrednost uvoza prehrambenih proizvoda bila veća od vrednosti izvoza hrane.

Izvor: Danas.rs