PRIORITETNI prelazak kamiona sa voćem, povrćem i mesom na Batrovcima, Horgošu i Vatinu

Nakon više inicijativa za prioritet na graničnim prelazima za kamione koji voze lakokvarljivu robu, postignut je dogovor koji će ubrzati prolazak ovih vozila.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na zahtev poslovne zajednice, uz saradnju MUP-a i Uprave carina, pokrenulo je inicijativu da se na prelazima Batrovci, Horgoš i Vatin obezbedi prioritetni prelazak teretnih vozila sa voćem, povrćem i mesom. Ove vrste robe zahtevaju poseban temperaturni režim i kratak rok od trenutka branja/pripreme do prodaje i konzumacije. Sa druge strane, na pomenutim prelazima na izlasku iz carinskog područja Srbije postoje velika zadržavanja kamiona.

Imajući to u vidu, postignut je dogovor da Uprava carina na dva sata dostavlja graničnoj policiji najavu koja će sadržati podatke iz izvoznih deklaracija (C1) o registarskim oznakama prevoznog sredstva i tarifnim oznakama, kada je u rubrici 53 izvozne deklaracije uneta šifra carinske ispostave Batrovci (210912), Terminal Horgoš (25011) i Vatin (23027).

– Napominjemo da ukoliko dođe do promene carinske ispostave izlaska, odnosno kada se vozilo pojavi na drugom prelazu od onog upisanog u izvoznoj deklaraciji, NEĆE biti omogućen prioritetni prelazak – navode u Upravi carina.

Spisak pomenutih tarifnih oznaka dostupan je OVDE.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.