Selidbe u INOSTRANSTVO – Za prenos knjiga i umetničkih dela potrebna dozvola

Možda niste znali, ali za iznos knjiga i umetničkih dela iz zemlje i građanima je potrebna dozvola.

Tragom priče jednog Beograđanina koji nasleđenu biblioteku od 900 naslova treba da preseli u inostranstvo, novinarska ekipa Beogradske hronike Radio-televizije Srbije posetila je Upravu carina, u želji da sazna šta je potrebno pribaviti od dokumenata prilikom selidbe stvari u inostranstvo i kako ovaj poduhvat sprovesti na odgovarajući način.

Slobodan Tomić, koordinator Sektora za carinske procedure, detaljno je objasnio da se u carinskom postupku mora priložiti dokaz da predmeti koji se iznose iz zemlje nisu deo kulturno-istorijskog blaga.

Da bi se takvo uverenje dobilo, potrebno je da se građani koji se suočavaju sa takvom situacijom, obrate nadležnim institucijama u zavisnosti od predmeta koji žele privremeno ili trajno da iznesu iz zemlje.

Dozvola Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture potrebna je ne samo za izvoz slika, crteža, skulptura i ostalih umetničkih tvorevina poznatih i nepoznatih autora, već i za izvoz svih predmeta starijih od 50 godina: nameštaja, posuđa, novca, automobila.

Ukoliko je reč o knjigama i publikacijama, dozvolu za iznos izdaje Narodna biblioteka Srbije, kojoj se mora podneti odgovarajući zahtev sa popisom naslova, autora i godine izdanja, kako bi bilo moguće utvrditi da li neka od navedenih knjiga predstavlja zaštićeno kulturno dobro.

Carinici, naravno, ne procenjuju da li je neki predmet od umetničkog ili istorijskog značaja, ali će vam zato u postupku tražiti dokaz da je predmet koji se pojavljuje u prometu na odgovarajući način prijavljen nadležnom državnom organu i da je za to dobijena dozvola, odnosno odobrenje za privremeno ili trajno iznošenje iz Republike Srbije.

U postupku iznosa navedenih predmeta carinici će izvršiti uvid u podnetu dozvolu/rešenje, overiti ga potpisom i pečatom (original vratiti stranci, kopiju zadržati radi interne evidencije), odobriti iznos robe i neće zahtevati podnošenje izvozne carinske deklaracije tj. sprovođenje redovnog carinskog postupka.

Detaljne informacije o proceduri prilikom selidbe možete pronaći na sajtu Uprave carina https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/selidbe.html, dok se informacije o iznosu i unosu umetnina nalaze na sledećem linku https://www.carina.rs/putnici/pitanja-i-odgovori/unos-iznos-umetnina.html

Izvor: Uprava carina 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I:

Verovatno ste nekada čuli kako se carinska procedura za određenu opremu, umetnička dela ili instrumente, završila primenom ATA karneta. O čemu se radi i kako ATA karnet može pojednostaviti proceduru uvoza/izvoza, pročitajte OVDE.