Susam iz Indije VRAĆEN sa srpske granice

Granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila je pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije zbog prisustva etilen oksida u količini većoj od dozvoljene. Za ovu pošiljku doneto je rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja susama isporučiocu, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Napominju i da granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani, kao i u hrani za životinje.

Između ostalog, susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

Tako je inspekcija tokom svojih redovnih kontrola izvršila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije u količini od 17.800 kilograma. Tokom kontrole je uzet uzorak i poslat na ispitivanje etilen oksida u ovlašćenu laboratoriju.

Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene, pa je zato za navedenu pošiljku doneto Rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja pošiljke isporučiocu, prenosi Blic.