Brži transport od Baltičkog mora do Jadrana – „OT Logistics“ pravi koridor od Gdanjska do Bara

Poljska kompanija „OT Logistics“, koja se jedina prijavila na konkurs za privatizaciju 30% državnog udela u „Luci Bar“, planira da tom akvizicijom napravi koridor Baltik – Adria, kojim bi za šest dana skratili put robe od baltičke luke Gdinja do Sredozemlja.

– To je razlog zašto smo konkurisali za kupovinu akcija „Luke Bar“ i većinskog udela u „Montecargu“ – objasnio je kapetan Jan Novak, izvršni direktor „Luke Gdinja“, koji je u bordu OTL-a zadužen za luke, a time i za akviziciju „Luke Bar“. Ova poslovna grupa, koja se bavi transportom, upravljanjem lukama i špedicijom 2015. godine je kupila 20,8% akcija u Luci Rijeka i u Hrvatskoj osnovala svoje železničko transportno preduzeće. Kako sada stvari stoje, transport od Baltičkog mora do Jadrana traje osam dana. Kad bi uspostavili koridor Baltik – Adria, za taj put bi im trebala dva dana.

Strategija grupe je, kako je kazao, „One stop shop“, odnosno klijentima nude lučku logistiku, transport i špediciju. Zbog toga imaju udele u poljskim lukama Gdanjsk, Gdinja, koja je 100% u njihovom vlasništvu, Svinoušće, Kolobreg, Vroclav i Rijeka u Hrvatskoj. Imaju 800 barži i lideri su u rečnom brodarstvu u Evropi, poseduju železnička i drumska transportna preduzeća u Poljskoj, Nemačkoj i Hrvatskoj.

– Plan nam je da za pet godina postanemo lideri u pružanju usluga za transport agro proizvoda, pre svega pšenice, na Baltičkom i na Jadranskom moru – rekao je Novak i objasnio da njihove usluge koriste najveći izvoznici pšenice u regionu Rusija, Kazahstan, Ukrajina i EU, kao i najveći uvoznici Severna Afrika i Srednji istok.

Rusija i Kazahstan godišnje izvoze 37,5 miliona tona žita, Ukrajina 12,7 miliona, EU 25,5, dok Severna Afrika uvozi 28,1 milion tona, a Srednji istok 25,3 miliona.

OTL u lukama Gdinja i Rijeka ima mogućnost da pretovari 5,2 miliona tona žita godišnje, odnosno u Gdinji 3,7 miliona, a u Rijeci 1,5 miliona tona. Plan grupe OTL je da poveća kapacitete Luke Bar za pretovar rasutog tereta, pre svega žita, koji je sada minimalan. U OTL-u smatraju da će klimatske promene u narednim godinama povećati potražnju za hranom u južnim zemljama. Ta potražnja u zalivskim zemljama raste po stopi od 3,5% do 2019. godine, kad je projektovana na 51,9 miliona tona.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.