U METRANS mreži sada i prvi terminal u Srbiji – Kompanija nastavlja širenje u Jugoistočnoj Evropi

Kompanija METRANS, železnička podružnica Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), intenzivno ulaže u širenje svoje mreže, pre svega u Jugoistočnoj Evropi.

Kako je juče saopštila HHLA, METRANS je tokom marta 2023. preuzeo 51% udela u hrvatskoj kompaniji Adria Rail.

Adria Rail nije samo železnički operater, već i kompanija koja pruža usluge organizovanja železničkog transporta iz jadranske regije do Srednje i Jugoistočne Evrope. U njihovom vlasništvu takođe je i terminal u Inđiji, te tako, investicijom u Adria Rail, METRANS sada upravlja svojim prvim terminalom u Srbiji. Odatle će kombinovati različite mogućnosti transporta do i iz Jugoistočne Evrope, saopštila je u četvrtak (30. marta) HHLA.

METRANS takođe nastavlja da investira u Mađarskoj. Osim hab-terminala u Zalaegersegu, čija izgradnja je već u toku, biće izgrađen dodatni terminal u Segedinu. Planirano je da oba budu u funkciji do 2025.

METRANS mreža, izvor: hhla.de

Generalni direktor METRANS Group Peter Kiss istakao je da zemlje Jugoistočne Evrope doživljavaju dinamičan rast, te su stoga potrebna nova logistička rešenja.

– Želimo da obezbedimo klimatski prihvatljiv železnički transport, koji efikasno povezuje tokove tereta i čvorišta širom Evrope – rekao je Kiss.

METRANS je 2022. godine prevezao 1,4 miliona TEU kroz Evropu, a kompanija svojim kupcima nudi više od 650 redovnih železničkih veza nedeljno. Njihova evropska mreža sada se proteže od Severnog i Baltičkog mora do Jadranskog i Crnog mora i kontinuirano se širi, dodaje se u saopštenju.

Izvor/foto: HHLA

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.