Finansijska dobit Luke Bar duplo veća nego 2019. – Pad pretovara tečnih i generalnih tereta

Luka Bar ostvarila je u prvoj polovini 2020. godine 9% veći ukupan prihod nego godinu dana ranije, uprkos teškoj situaciji izazvanoj epidemijom korona virusa, rekao je predsednik Upravnog odbora Luke Branko Branković u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

On je naveo i da je ostvaren finansijski dobitak od oko 727.000 evra, što je značaj rast u odnosu na prošlogodišnjih 358.000 evra u uporednom periodu.

– Pretovareno je 802.961 tona tereta, što je za 18% ili 120.050 tona više u odnosu na uporedni period, kada je brodski pretovar iznosio 682.911 tona. Plan za prvu polovinu 2020. je bio 770.400 tona, što znači da smo ga premašili za 4% – naveo je Branković.

U ukupnom pretovaru dominantno učešće imaju rasuti tereti, čiji je pretovar za 28% viši, dok pretovar tečnih tereta beleži pad zbog smanjenog pretovara avio-goriva. Niži procenat zabeležen je i kod generalnih tereta, usled izostanka pretovara vozila.

– Ovu godinu započeli smo optimistično, uz veliki broj obnovljenih ugovora sa dugogodišnjim partnerima, maksimalno posvećeni tehnološkom napretku proizvodnih procesa, kroz nabavku savremene opreme i modernizaciju tehnologije. Zaključili smo značajan ugovor sa italijanskom kompanijom ENI, čijom realizacijom će biti stavljen u funkciju deo Ro-Ro terminala – rekao je Branko Branković.

Napomenuo bih i ugovor zaključen sa borskim gigantom ZI JIN za uvoz koncentrata bakra, kao i započete razgovore za proširenje saradnje na izvozu njihovih proizvoda, dodao je.

Korona odložila deo planova

– Početak godine ulivao je i nadu u realizaciju dva velika projekta – eksploataciju kamena kompanije Titan, kao i zaključenje ugovora sa turskom kompanijom West Istanbul Marina oko pretvaranja dela Ro-Ro terminala u suvu marinu za smeštaj megajahti. Nažalost, pregovori su prekinuti zbog aktuelne situacije. Bez obzira na sve teškoće u poslovanju, borba za svaki novi posao se nastavlja. Stvaramo uslove da, već u drugoj polovini 2020. godine, sa renomiranom svetskom kompanijom zaključimo ugovor za obavljanje usluga kontejnerskog pretovara.

Branković je dodao i da su sve investicije započete lani nastavljene uprkos pandemiji.

Govoreći o očekivanjima u 2020, predsednik Upravnog odbora rekao je da je pred Lukom Bar težak period.

– Svedoci smo ovih dana povratka virusa na naše prostore. Sigurno je da će doći do smanjenja prihoda, ali se nadam da ćemo, zahvaljujući dobrom poslovanju u dosadašnjem periodu, određenim akumuliranim rezervama, kroz smanjenje operativnih troškova, a u nekoj meri i kroz smanjenje zarada, koje definišemo u saradnji sa reprezentativnim sindikatima na mesečnom nivou, uspeti da održimo stabilnost poslovanja i u najvećoj meri umanjimo negativan uticaj pandemije – zaključio je.

Izvor: Pobjeda 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.