G7 razmatra transport ukrajinskih žitarica Dunavom

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je da lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) razmatraju mogućnost da se žitarice iz Ukrajine transportuju Dunavom, preneo je BBC.

On je tokom obraćanja u britanskom parlamentu naveo da lideri G7 razmatraju dopremanje žitarica “u manjim količinama” putem reka, umesto “velikim pomorskim konvojem” preko Crnog mora.

Džonson je dodao da Velika Britanija ne želi da prekrši Konvenciju iz Montrea, kojom se reguliše pomorski saobraćaj u Crnom moru, i da postoje alternativna rešenja koja ne iziskuju prisustvo britanskih ratnih brodova.

Svetska trgovinska organizacija ocenila je ranije da bi kriza snabdevanja hranom zbog ruskog napada na Ukrajinu bez intervencije mogla da potraje godinama.

Milioni tona žitarica nalaze se u skladištima i lukama u Ukrajini, jer ne mogu da budu izvezeni zbog mina u Crnom moru i ruske pomorske blokade.

Pre samo nekoliko dana je iz Rijeke saopšteno da ta luka svakodnevno prima upite za pretovar žitarica iz Ukrajine, koje zbog rata i blokade crnomorskih luka stoje zarobljene u tamošnjim silosima, ali da zbog ograničenog kapaciteta ne može udovoljiti mnogobrojnim zahtevima.