Postignut načelni dogovor o ODŠTETI zbog blokade SUECKOG KANALA

Predstavnik vlasnika i osiguravača gigantskog teretnog broda koji je u martu blokirao Suecki kanal izjavio je danas da je postignut načelni sporazum sa upravom ovog plovnog puta u sporu vezanom za obeštećenje, prenosi Reuters. 

U toku su aktivnosti na što skorijem finaliziranju sporazuma o poravnanju, a aranžman o oslobađanju broda Ever Given biće realizovan nakon što se obave neophodne formalnosti, naveo je u saopštenju Faz Permohamed (Faz Peermohamed) iz kompanije Stann Marine, navodi Reuters.

Džinovski kontejnerski brod Ever Given usidren je u jezeru između dva dela kanala od 29. marta, kada je pomeren nakon što je šest dana bio popreko zaglavljen u kanalu, blokirajući prolazak više stotina brodova i remeteći globalnu trgovinu.

Uprava Sueckog kanala (SCA) tražila je 916 miliona dolara odštete za pokrivanje troškova deblokiranja plovnog puta, za nanetu štetu ugledu kompanije i za izgubljeni prihod, pre nego što je zahtevani iznos smanjila na 550 miliona dolara.

Japanski vlasnik Ever Givena, kompanija Shoei Kisen i njeni osiguravači su osporili zahtev uprave Sueca i zadržavanje broda koje je izvršeno po nalogu jednog egipatskog suda.

Advokat Suecskog kanala Haled Abu Bakr izjavio je pre nekoliko dana, na sudskom ročištu vezanom za zadržavanje Ever Givena, da su vlasnici broda izneli novu ponudu o odšteti i da su pregovori trajali do subote.

Stann Marine, koji zastupa vlasnike i osiguravače, rekao je da su pregovori vođeni „tokom više od 15 dana i u produženim, dugim i mukotrpnim, ali pozitivnim radnim sesijama“.

– Tokom pregovora podneli smo predlog za koji verujemo da zadovoljava sve zahteve SCA – navedeno je u saopštenju, uz dodatak da će detalji ostati poverljivi.

Predsednik SCA ranije je rekao da je Shoei Kisen ponudio da plati 150 miliona dolara. Presuda suda trebalo je da bude objavljena u nedelju nakon nekoliko odlaganja, ali je Stann Marine objavio da je zatržio prekid. Izvori iz suda naveli su da je slučaj odložen kako bi se omogućilo „mirno rešenje“.

Izvor: Reuters 

Foto: YouTube/PrintScreen, CBS Evening News