Korupcija u lukama – Cigarete, gotovina i alkohol najčešći oblici mita

U poslednjih deset godina zabeleženo je više od 45.000 slučajeva korupcije u 1.195 luka lociranih u 149 različitih zemalja, saopštila je Pomorska antikorupcijska mreža (Maritime Anti-Corruption Network – MACN) u okviru izveštaja o incidentima u najkorumpiranijim svetskim lukama tokom protekle decenija.

Najčešći oblici mita su cigarete, alkohol i gotovina, a samo potraživanje je, u pojedinim lukama, vrlo često rutinska praksa u okviru zvaničnih interakcija.

Odbijanje plaćanja, s druge strane, neretko vodi do kašnjenja brodova, navodi se u izveštaju koji je objavljen u ponedeljak.

– Mito i korupcija, ali i odbijanje učešća u takvoj vrsti nezakonitih aktivnosti, imaju ogroman uticaj na celokupnu pomorsku industriju – saopštila je generalna direktora MACN-a Cecilia Müller Torbrand, dodavši da korupcija ostavlja nezanemarljiv trag na svetsku trgovinu, posebno u periodu kada su lanci snabdevanja pod sve većim pritiscima.

Podaci pokazuju da su pet najkorumpiranijih mesta na svetu Suecki kanal, Tanjung Priok u Indoneziji, Aleksandrija u Egiptu, Pandžang u Indoneziji i Apapa u Nigeriji. Cigarete su ubedljivo najčešći oblik mita. Interesantno je i da se u luci Lae u Papui Novoj Gvineji najčešće traži gazirani sok.

U tabeli u nastavku prikazano je ko učestvuje u koruptivnim radnjama.

10 najkorumpiranijih mesta u pomorskoj industriji (Foto: macn.dk)

Podaci pokazuju i da je tokom pandemije došlo do smanjenja korupcije. Takvoj situaciji najverovatnije su doprinele obavezne epidemiološke mere i karantin, te je bilo manje slučajeva u kojima su korumpirani lučki službenici mogli da interaguju sa članovima posade.

Prijave koje MACN dobija su anonimnog tipa. Podaci nisu namenjeni da služe kao dokazni materijal, navode iz organizacije, ali i ističu da su informacije koje su prikupili u mnogim zemljama bile pokretači daljih istraga, unapređenja upravljanja u lukama, kao i organizovanja obuka o integritetu lučkih službenika.

Kompletan izveštaj Pomorske antikorupcijske mreže pogledajte OVDE.