Luka Rijeka: Istorijski rekord u broju pretovarenih kontejnera!

Kompanija Jadranska vrata objavila je informaciju o novom rekordu na kontejnerskom terminalu Brajdica u riječkoj luci – u ovoj  godini pretovareno je 300.000 kontejnerskih jedinica (TEU).

Iz kompanije ističu kako su 23. decembra na brod utovarili kontejner “koji je obeležio dostignuće od 300.000 TEU u ovoj godini, prekretnicu, te ujedno i novi rekord ostvarenog prometa u istoriji Jadranskih vrata”.

Kontejner, koga su nazvali “300K TEU”, stigao je vozom na redovnom železničkom servisu iz srednje Evrope, nakon čega je utovaren na kontejnerski brod u redovnom prekookeanskom servisu koji direktno spaja severni Jadran i Daleki istok.

Taj novi rekord dobija još veće značenje kada se sagleda u kontekstu godine na izmaku, na svim poljima privrede i života pogođene pandemijom virusa COVID-19, smatraju u Jadranskim vratima, kompaniji koja kao koncesionar upravlja kontejnerskim terminalnom Brajdica u riječkoj luci.

Kompanija Jadranska vrata (Adriatic Gate Container Terminal – AGCT) osnovana je 2001. godine kao ćerka-kompanija  Luke Rijeka, a deset godina kasnije, 2011. u kompaniju ulazi strateški partner, International Container Terminal Service Inc. (ICTSI). Ta filipinska kompanija u AGTC-u ima 51%, a Luka Rijeka 49% udela, prenosi hrvatski Novi list.