HHLA ulaže u luku Trst – Nemačka kompanija većinski vlasnik novog terminala

Nemačka kompanija Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) preuzeće većinski udeo u novom višenamenskom terminalu Piattaforma Logistica Trieste (PLT) u italijanskoj luci Trst.

Sporazum je potpisan 28. septembra, a HHLA će postati vlasnik 50,01% novog terminala. Investicijom u Trstu kompanija se pozicionira na rastućem jadranskom tržištu, čiji strateški položaj nudi velike mogućnosti za razvoj. Ovo je treća luka u kojoj HHLA ima učešće van Hamburga, nakon Odese (Ukrajina) i Talina (Estonija).

Završetak transakcije očekuje se u januaru 2021.

Osnovna delatnost Hamburger Hafen und Logistik AG je rukovanje kontejnerima u morskim lukama i njihov transport do nemačkog i evropskog zaleđa, a kompanija nudi širok i spektar lučkih, konsultantskih i logističkih usluga. Takođe, deo HHLA poslovanja usmeren je na razvoj kancelarijskih, komercijalnih i logističkih nekretnina u Hamburgu. Grupacija HHLA globalno zapošljava oko 6.300 radnika, a jedna od njihovih podružnica je kompanija Metrans.

Jadranska regija se veoma dinamično razvijala u poslednjih nekoliko godina. Kao najsevernija luka na Mediteranu, Trst je južna kapija Srednje i Istočne Evrope, istakla je Angela Titzrath, predsednica Izvršnog odbora HHLA.

– Ova investicija je strateško proširenje naše postojeće lučke i intermodalne mreže. Terminal nam daje priliku da aktivno učestvujemo i pomognemo u oblikovanju novih i promenljivih tokova tereta i nastavimo ambicije za međunarodni rast. Istovremeno, nastavićemo da unapređujemo svoje terminale u Hamburgu ulažući u objekte i tehnologiju.

Objekti terminala nalaze se u okviru Slobodne luke Trst i zauzimaju ukupnu površinu od 28 hektara. U severnom delu kompleksa uglavnom se obavlja prevoz generalnih tereta i logističke usluge. Novo čvorište PLT planirano je u južnom delu, gde je razvijen kompleks namenjen kontejnerskom i RoRo transportu, čiji početak rada se očekuje u prvom kvartalu 2o21. Ukupni kapacitet PLT terminala tada će dostići približno 300.000 TEU, 90.000 RoRo jedinica i 700.000 tona generalnog tereta. Takođe, postoji opcija da se kapacitet terminala značajno proširi i kroz dodatna susedna područja.

Strateški položaj luke Trst na Jadranu takođe omogućava odlične mogućnosti razvoja u zaleđu, osim toga, PLT terminal ima sopstvenu železničku vezu. Inače, železnička podružnica Hamburger Hafen und Logistik AG – kompanija Metrans, već povezuje luku Trst sa svojom evropskom intermodalnom mrežom.

Francesco Parisi, čelnik Piattaforma Logistica Trieste, istakao je da učešće HHLA jača izglede za rast i razvoj terminala, kao i celokupne luke u Trstu.

Novi vlasnik, kako je saošpšteno, u prvoj fazi namerava da u razvoj uloži 150 miliona evra.

Izvor/foto: hhla.de

 

 

 

Podeli na društvenim mrežama: