KORONA VIRUS: Srbija u vanrednom stanju

Dragi čitaoci, ovaj tekst biće svakodnevno ažuriran najnovijim informacijama o odlukama Vlade Srbije, ministarstava i drugih državnih organa, koje su donete sa ciljem sprečavanja širenja korona virusa u našoj zemlji, kao u cilju organizovanja života i rada za vreme vanrednog stanja. 

Više detalja o merama koji direktno utiču na transportno-logističku industriju i dalje ćete moći da pročitate u odvojenim vestima i izveštajima. Ipak, verujemo da vam i sveobuhvatni pregled donetih mera, može biti od značaja.

Svakako, želimo da naglasimo: ukoliko ih bude. Nadamo se da će širenje covid-19 u narednom periodu biti zaustavljeno, te da za dodatnim intervencijama države neće biti potrebe. Podsetimo, prvi slučaj korona virusa u Srbiji zabeležen je 6. marta.

Napomena: Pokrenuta je posebna zvanična stranica na kojoj možete pratiti sve propise u vezi sa covid-19, koji su objavljeni u Službenom glasniku.

6. MAJ

**U Srbiji UKINUTO VANREDNO STANJE

Narodna skupština Republike Srbije ukinula je večeras vanredno stanje, koje je uvedeno 15. marta zbog epidemije korona virusa. Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika, dok protiv nije bio nijedan glas. Odluka o ukidanju vanrednog stanja stupila je snagu odmah. Samim tim, od sutra je u Srbiji ukinut i policijski čas.

Pročitajte vest i odluku o ukidanju vanrednog stanja.

4. MAJ

– Kreće rad kafića i restorana

Odlukom kriznog štaba, od danas je dozvoljen rad ugostiteljskih objekata – kafića i restorana, pod posebnim uslovima i uz primenu zaštitnih mera.

30. APRIL

– Kreće gradski i međugradski saobraćaj

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potvrdila je da se od 4. maja otvara međugradski autobuski i železnički putnički saobraćaj, dok od 8. maja kreće gradski saobraćaj u Beogradu i Nišu.

Odluku Vlade o ublažavanju mera prevoza putnika možete pogledati OVDE. 

– Ponovo „rade“ parkovi.

Vlada donela odluku o ublažavanju mera za kretanje u parkovima i javnim površinama za rekreaciju. Pročitajte odluku OVDE.

28. APRIL

– Skupština Srbije zasedala prvi put od uvođenja vanrednog stanja. Detalje ove sednice možete pročitati na sajtu parlamenta.

– Krizni štab objavio instrukciju za organizovanje javnog gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza. Instrukciju pročitajte ovde. 

– Osim funkcionisanja gradskog prevoza, krizni štab najavio izmene i za oblast kafića i restorana, tržnih centara, međugradskog drumskog i železničkog saobraćaja, tržnih centara, vrtića i produženih boravaka za decu u školama, kao i za oblast avio-saobraćaja. Čekaju se zvanične odluke i propisi.

24. APRIL

Pravni okvir za sprovođenje ekonomskih mera podrške privredi:

Usvojena još tri dokumenta: Predlog rebalansa budžeta za 2020. godinu (pročitaje uredbu koja definiše ovu oblast do uređivanja zakonom o budžetu); uredba koja detaljnije uređuje isplatu 100 evra svim punoletnim građanima koji izraze želju da dobiju taj novac (pročitajte uredbu); ugovor između Vlade i poslovnih banaka koji omogućava privrednicima, mikro, malim i srednjim preduzećima garantnu šemu od dve milijarde evra.

– Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti covid-19 doneo je Zaključak kojim se preporučuje svim privrednim subjektima da nastave sa radom punim kapacitetom, uz poštovanje preventivnih mera.

Izmenjena Uredba o merama tokom vanrednog stanja. Najnoviju izmenu pogledajte OVDE. 

Deo novina koje su definisane:

Skraćeno trajanje policijskog časa radnim danima;

Od 1. maja ove godine, u zavisnosti od epidemiološke situacije, Vlada Srbije može doneti odluku o ublažavanju mera, odnosno dozvoliti obavljanje delatnosti prevoza putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju sa aerodroma u Srbiji;

Najavljeno dodatno popuštanje restriktivnih mera počev od 27. aprila: dozvoljen rad pijaca u otvorenom i zatvorenom, salona lepote, teretana… Novi propisi i za starije od 65 godina.  Saopštenje Vlade Srbije pročitajte ovde. 

20. APRIL

Ublažene određene mere za sprečavanje širenja korona virusa:

Dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom;

Građanima starijim od 65 godina dozvoljeno napuštanje domova pod određenim uslovima;

Saopštenje Vlade Srbije pročitajte ovde. 

16. APRIL

– Dopunjen pravni okvir za sprovođenje ekonomskih mera podrške privredi

Usvojene Uredba o utvrđivanju garantne šeme, Uredba o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima, kao i Uredba o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima. Pročitajte vest ovde. 

13. APRIL

– Usvojena Uredba o merama u drumskom saobraćaju koja će se primenjivati tokom i neposredno nakon vanrednog stanja. Pročitajte vest i tekst uredbe.

– Usvojena Uredba o ispravama koje moraju da prate robu u prevozu za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti covid-19. Pročitajte vest i tekst uredbe.

– Usvojena nova Odluka o zabrani izvoza lekova. Pročitajte tekst odluke i obaveštenje Uprave carina.

10. APRIL

VAŽNO: Usvojen prvi deo pravnog okvira za sprovođenje ekonomskih mera podrške privredi. Sve detalje pročitajte ovde.

9. APRIL

VAŽNO: Ponovo pooštrene zabrane kretanja vikendom, na snagu stupaju od sutra.

Za sve građane Republike Srbije važi potpuna zabrana kretanja od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 časova ujutru. Građani stariji od 65 godina mogu napustiti svoje domove u petak, od 4 do 7 časova ujutru, kako bi kupili namirnice (pročitajte saopštenje Vlade Srbije ovde).

3. APRIL

– Plaćanje zaposlenih u izolaciji i zaposlenih obolelih od korona virusa

Vlada Srbije donela Zaključak kojim je obezbedila pravo na naknadu zarade u visini od 100% zaposlenima koji zbog neposrednog izlaganja riziku radi obavljanja svog posla, lečenja, zbrinjavanja i obezbeđenja obolelih privremeno odsustvuju sa rada, jer se nalaze u samoizolaciji ili izolaciji ili su oboleli od covid-19. Saopštenje Vlade pogledajte OVDE, a više detalja o dobijanju potvrde o izolaciji OVDE.

2. APRIL

–  VAŽNO: Ponovo pooštren policijski čas

Uvedena potpuna zabrana kretanja od subote u 13h do ponedeljka u 5 časova ujutru. Zabranjeno okupljanje više od dve osobe. I dalje na snazi zabrana kretanja od 17h do 5h radnim danima. (Podsećamo: za vozače u međunarodnom transportu robe, ne važe pomenute naredbe).

Starijima od 65 u urbanim i 70 u ruralnim, dozvoljena nabavka od 4 do 7 ujutru subotom. Izvođenje kućnih ljubimaca posebno regulisano.

Ukinuta policijska pratnja i vožnja u konvojima, za vozila u međunarodnom transportu robe (pročitajte vest).

– Vlada povlači zaključak o informisanju tokom vanrednog stanja (od 31. marta 2020. godine).

1. APRIL

– U potpunosti zabranjen rad svih objekata i delatnosti koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, kao što su frizerski i kozmetički saloni, fitnes klubovi i teretane.

Zatvorene sve kladionice, kockarnice i automat klubovi (pročitajte tekst odluke)

31. MART

VAŽNO: Predstavljen paket ekonomskih mera za ublažavanje posledica epidemije na privredu. Pročitajte tekst o planiranim merama.

– Vlada donela zaključak o informisanju tokom vanrednog stanja.

Obaveštanje javnosti o stanju i posledicama zarazne bolesti dozvoljeno samo predsednici Vlade ili osobi koju ovlasti krizni štab. Pročitajte tekst zaključka.

28. MART 

– Od danas je za kretanje tokom policijskog časa obavezna potvrda poslodavca, koju će policija tokom kontrole tražiti na uvid.

VAŽNO: Produžena samoizolacija i zabrana kretanja vikendom

Svim građanima Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana. Pojašnjenje Vlade Srbije pogledajte OVDE. Policijski čas, počev od danas, vikendom će počinjati od 15 časova, umesto od dosadašnjih 17 časova (tekst izmenjene Uredbe).

Pomereni rokovi za podnošenje godišnjih finansijskih izveštaja korisnika budžetskih sredstava i korisnika sredstava organizacija za obavezno socijalno osiguranje (tekst Uredbe pogledajte ovde).

27. MART

– Vršenje verskih i obreda i sahrana

Preporuka verskim zajednicama da se obredi vrše bez vernika, a sahrane u prisustvu malog broja ljudi.

26. MART

– Omogućena e-predaja dokumentacije za ostvarivanje prava trudnica i porodilja (pročitajte objašnjenje Vlade).

– Jednostavnija procedura za upućivanje na plaćeno odsustvo (pročitajte objašnjenje Vlade).

– Prema ranije usvojenim merama Vlade, svim privrednim društvima je dozvoljena kupovina maski i zaštitne opreme sa stranih tržišta, bez obzira na delatnost – isključivo za sopstvene potrebe (potrebe zaštite zdravlja svojih zaposlenih). Pročitajte najnoviji dokument u vezi sa uvozom maski koji je objavila Uprava carina.

25. MART

– Izmena odluke o zabrani izvoza osnovnih proizvoda, od danas zabranjen i izvoz melase od šećerne repe, kao i aktivnog kvasca. Pogledajte obaveštenje Uprave carina, ili poslednju verziju Odluke o privremenoj zabrani proizvoda bitnih za stanovništvo.

22. MART

VAŽNO: Produžen policijski čas (od 17 do 5 časova ujutru). Pročitajte detalje izmenjene naredbe.

– Izmena odluke o zabrani izvoza, od danas dozvoljen izvoz belog šećera i određenih deterdženata (pogledajte obaveštenje Uprave carina).

21. MART

Obustavljen gradski prevoz na teritoriji cele Srbije, taksi vozila izuzeta, prevoz radnika pod posebnim pravilima. Više detalja pronađite u izmenjenom tekstu odluke o merama tokom vanrednog stanja.

– Zabrana rada svih kafića i restorana (odnosno svih objekata koji služe hranu i piće), kao i tržnih centara.

– Pooštrena zabrana javnog okupljanja – najviše 5 ljudi (za više detalja i informacije o izuzecima, pročitajte tekst naredbe).

– Izmenom odluke o zabrani izvoza osnovnih namirnica, od danas dozvoljen izvoz pšeničnog brašna.

20. MART

Nove poreske mere

Vlada Srbije donela uredbu koja se odnosi na pravna i fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja poreskog duga.

Sudski postupci 

Usvojena uredba o rokovima u sudskim postupcima za vreme trajanja vanrednog stanja. Rokovi za podnošenje žalbi i tužbi, kao i predlozi za pokretanje postupaka, kao i postupaka izvršenja i obezbeđenja, prestaju da teku za vreme trajanja vanrednog stanja od 15. marta 2020.

Potpuno zatvorene granice, obustava međugradskog saobraćaja

  • Svi granični prelazi za putnike u drumskom, železničkom, vazdušnom i vodnom saobraćaju u Republici Srbiji zatvoreni su od danas u 8 časova. Na teritoriju naše zemlje mogu da uđu samo transportni kamioni. Pročitajte tekst odluke Vlade Srbije.
  • Od 12h potpuno se ukida međugradski autobuski i železnički saobraćaj, ostavlja se mogućnost za automobilski saobraćaj.

19. MART

Aerodrom Nikola Tesla 

Od danas u 12 časova privrеmеno su obustavljеni svi komеrcijalni mеđunarodni lеtovi sa i ka Aеrodromu Nikola Tеsla. Mеđunarodni granični prеlaz privremeno zatvoren. Aerodrom ostaje otvoren za humanitarnе lеtovе i cargo saobraćaj.

Pročitajte vest ili tekst uredbe.

18. MART

Vojska Srbije od danas kontroliše sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil, kao i sve bolnice, na osnovu Odluke o uvođenju vanrednog stanja.

Aerodrom Niš

Odlukom Vlade, međunarodni vazdušni saobraćaj sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, obustavlja se do daljeg.

VAŽNO: Policijski čas

Stupila na snagu Naredba o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije, kojom je uvedena apsolutna zabrana za lica starija od 65 u urbanim, odnosno 70 godina u ruralnim sredinama, kao i zabrana kretanja za sve građane (bez obzira na starost) u periodu od 20h do 5h ujutru.

Pročitajte vest ili tekst naredbe.

17. MART

Moratorijum na kredite

NBS „pauzirala“ otplatu na 3 meseca.

RFZO dozvolio regulisanje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja bez odlaska na šalter.

– Doneta Uredba o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja 

– Pooštrene mere ograničavanja javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru. U oba slučaja, distanca između lica mora biti najmanje dva metra, a na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

16. MART

Stupile na snagu mere na osnovu Odluke o proglašenju vanrednog stanja:

  • Granice Republike Srbije zatvorene za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom. Uredba se ne odnosi na transport tereta.
  • Propisana mera samoizolacije od 14 dana za građane Srbije i strane državljane (*u gorepomenutim slučajevima), kao i mera samoizolacije od 28 dana za one koji dolaze iz područja žarišta koronavirusa.
  • u potpunosti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Obustavljen rad ustanova učesničkog i studentskog standarda;
  • Republička izborna komisija prekinula sve izborne radnje, u skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja. 

– Produženo važenje ličnih dokumenata;

Privremeno zabranjen izvoz lekova iz Srbije;

Obustavljen rad na šalterima

U svim organima državne uprave, AO Vojvodine i jedinica lokalne samouprave, posebnim organizacijama, ustanovama, javnim preduzećima i drugim organizacijama kojima je osnivač ili većinski vlasnik Republika, pokrajina ili jedinica lok.samouprave, obustavljen rad putem neposrednog kontakta. Od obustave izuzeta Pošta i pojedini šalteri Elektroprivrede Srbije;

15. MART

– Na teritoriji cele Srbije proglašeno VANREDNO STANJE! Zatvorene državne granice.

Pročitajte vest ili tekst odluke.

Ograničene cene osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme;

14. MART

Privremeno zabranjen izvoz proizvoda bitnih za stanovništvo (osnovnih namirnica i dezinficijenata);

12. MART

– Stupile na snagu odluke o privremenom zatvaranju 44 granična prelaza i zabrani javnih okupljanja u zatvorenim prostorima; precizirane mere zabrane ulaska stranih državljana u Srbiju;

10. MART

– Uvedena prva ograničenja ulaska stranih državljana iz zemalja-žarišta korona virusa u Srbiju.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.