Nemačke luke traže hitan razvoj železničkih veza ka zaleđu

Za razvoj pomorskih luka širenje železničkih veza ka zaleđu podjednako je značajno kao i ulaganja u samu lučku infrastrukturu. Zbog toga nemačka lučka udruženja zahtevaju brzo proširenje kapaciteta železničkog saobraćaja između Hamburga i Hanovera.

– Cilj proširenja rute između Hamburga i Hanovera nije samo brži saobraćaj između dve metropole. Prioritet je stvaranje većeg kapaciteta pre svega za transprot tereta ka i iz morskih luka. To će uticati ne samo na Hamburg, već i na morske luke Kuksafen, Libek i Kil, a indirektno i na Bremen/Bremerhafen – rekao je potpredsednik udruženja ZDS Sebastijan Jirgens.

Kako prenose nemački ekonomski portali, Jirgens se osvrnuo i na cilj takozvane „semafor koalicije“ da se pored putničkog, poveća i teretni železnički saobraćaj. Konkretno, u koalicionom sporazumu SPD-a, Zelenih i FDP-a stoji da bi do 2030. godine udeo železnice u ukupnom teretnom transportu na kopnu, u Nemačkoj trebalo da poraste na 25%

Takođe, može se pretpostaviti da će relativni saobraćaja pomorske luke-zaleđe u ukupnom nemačkom železničkom teretnom saobraćaju porasti sa trenutnih 33% na oko 41% u 2040.

– Nedavno smo u zajedničkom izveštaju sa Severnom industrijskom i trgovinskom komorom – IHK Nord, istakli da tri koloseka između Hamburga i Hanovera nisu dovoljna. Železnička veza je veoma važan faktor za konkurentnost nemačkih morskih luka u Evropi. Brza ekspanzija zasnovana na potrebama stoga nije hitna samo zbog klimatskih i transportnih ciljeva, već je i važan deo strateške ekonomske politike – kaže Jirgens.

Hamburg je treća najveća kontejnerska luka u Evropi, a ispred nje su Roterdam i Antwerp-Bruges.