Novi terminal za rasute terete u luci Osijek do 2025. godine

Novi terminal za rasute terete u rečnoj luci Osijek već nekoliko godina najavljivan je kao jedan od projekata ključnih za razvoj saobraćajne i privredne infrastrukture u Osijeku. Ove godine napokon je počela i njegova izgradnja, koja bi trebalo da bude završena 2025. godine, piše Jutarnji list.

Vrednost investicije je 34,4 miliona evra, a projekat se finansira iz sredstava Evropske unije u sklopu programa „Konkurentnost i kohezija“ (troškovi projekta iznose 32,4 miliona evra, od čega su bespovratna sredstva 29,9 miliona evra – 25,4 miliona Kohezijskog fonda, a 4,5 miliona državnog budžeta), prenosi

Lučka uprava Osijek je sve do 2015. godine koristila terminal za rasute terete koji se još od 1974. godine nalazio uz reku Dravu u neposrednoj blizini KBC-a Osijek. Međutim, zbog početka projekta „Unapređenje vodno-komunalne infrastrukture grada Osijeka“ sufinansiranog iz Kohezijskog fonda u sklopu kojeg se na tom području gradi severni kolektor, „stara luka“ se ne koristi od 2015. godine, a na njenom mestu izgrađeno je šetalište.

Lučka uprava Osijek krenula je u pripremu projekta izgradnje novog terminala nekoliko kilometara nizvodno od stare lokacije, na prostoru luke Osijek, u neurbanizovanom delu grada, što je za ovakav objekat puno primerenije i u ekonomskom smislu, ali i u pogledu kvaliteta života i zaštite životne sredine.

Direktorka Lučke uprave Osijek Iva Horvat kaže da ovaj projekat ima niz pozitivnih efekata i da će se zahvaljujući novoj lokaciji, smanjiti saobraćajne gužve u centru grada Osijeka, kao i da će se povećati sigurnost brodova u luci.

– Sprečiće se i moguće ekološko zagađenje u centru grada i u blizini Kliničkog bolničkog centra, povećaće se dostupnost Osječko-baranjske županije i osigurati integritet pretovara tereta na jednoj lokaciji. Opši ciljevi projekta su podizanje nivoa zaštite okoline pri pretovaru tereta, povećanje sigurnosti brodova u luci, poboljšanje dostupne lučke infrastrukture, razvoj efikasnog intermodalnog transporta tereta, kao i smanjenje operativnih troškova korišćenjem nove opreme i tehnologije – objašnjava Iva Horvat.

Ona napominje da su strateški ciljevi povećanje udela prometa unutrašnjim plovnim putevima u odnosu na drumski i železnički promet, razvoj privrede u Osječko-baranjskoj županiji, ravnomeran razvoj regiona u Hrvatskoj i EU, poboljšanje saobraćajne produktivnosti i intermodalnih kapaciteta, privlačenje novih industrija, dodane vrednosti i industrijskog razvoja.

Izgradnjom terminala za rasute terete luka Osijek postaće prva hrvatska luka unutrašnjih voda bazenskog tipa i prva koja će imati usvojene evropske standarde poslovanja, pa će tako postati snažna logistička podrška ekonomiji istočne Hrvatske, piše Jutarnji list.

Izvođač radova je GH Holding iz Ljubljane. Projekat obuhvata izgradnju 240 metara obalne građevine s dva veza, pretovarne uređaje za utovar/istovar i transport opreme (usipni koš s pretovarnim uređajima), izgradnju pristupne saobraćajnice u dužini od 300 metara, izgradnju železničkih koloseka, izgradnju kranskih staza, zatim usipnog koša, kao i izgradnju trafostanice i potrebne infrastrukture.

Do kraja ove godine Lučka uprava Osijek raspisaće i javni poziv za davanje koncesije za obavljanje lučkih delatnosti na novoizgrađenom terminalu. Paralelno s tim, u Lučkoj upravi rade i na razvoju drugih projekata kao što je izgradnja intermodalne infrastrukture u zapadnom delu luke, izgradnja i rekonstrukcija južne obale luke Osijek, izgradnja infrastrukture i sistema za prihvat otpada s brodova, izgradnja niza pristaništa u Osijeku i duž reke Drave, kao i uspostavljanje rečnog tramvaja, prenosi Jutarnji.

Foto: Lučka uprava Osijek