Osujećeno krijumčarenje gotovo 30.000 litara nafte

Carinici su tokom prethodnog vikenda u dva slučaja, kontrolom stranih brodova na Dunavu, osujetili pokušaj krijumčarenja gotovo 30.000 litara nafte, saopštila je Uprava carina.

Prvi prekršaj otkriven je 23. maja 2021. godine u Velikom Gradištu, prilikom ulazne kontrole rumunskog broda „Johann Strauss“, koji je u vlasništvu mađarske kompanije.

Naime, upoređivanjem brodske dokumentacije i merenjem nivoa goriva u rezervoarima, utvrđeno je da se u jednom od tankova na vučnoj barži „Straubing“ nalazi čak 22.000 litara goriva više, nego što je prijavljeno.

Tri dana ranije, 20. maja 2021. godine je na Dunavu, u okolini Beograda, kontrolisan i rumunski brod „Merkur 204“, koji je u našu zemlju ušao preko prelaza Bezdan-Mohač prethodnog dana.

Merenjem zatečene količine goriva u brodskim tankovima i upoređivanjem dokumentacije utvrđeno je da postoji „višak“ tj. da 7.600 litara nafte nije bilo prijavljeno.

Nakon okončanih sudskih postupka, u budžet Republike Srbije će na ime novčane kazne, protivvrednosti nafte koja se ne može fizički oduzeti, uvoznih dažbina i posebne naknade za neprijavljeno gorivo, samo od ova dva prekršaja sliti preko pet miliona dinara, stoji u saopštenju Uprave carina.

Izvor/foto: carina.rs