Potpisan memorandum o izgradnji nove prevodnice na Tisi

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, izvršna direktorka JVP Vode Vojvodine Danka Vasiljević i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević, potpisali su juče u Bečeju Memorandum o saradnji na realizaciji projekta “Unapređenje uslova za prevođenje brodova u okviru brane na Tisi”.

Reč je o projektu vrednom 60 miliona evra, koji bi, kako je izjavio ministar Momirović, trebalo da dopinese ubrzanom razvoju čitavog regiona Potisja, kao i značajno efikasnijem vodnom teretnom saobraćaju u ovom delu Evrope.

Memorandum je potpisan nakon obilaska brane na Tisi gde je predviđena izgradnja nove prevodnice, čija komora će imati 205 metara dužine i 24 metara širine. Na ovaj način trebalo bi da bude mogućeno istovremeno prevođenje jednog sastava plovila uobičajnog za kategoriju vodnog puta VI b, a time i veće korišćenje Tise za prevoz velikih količina roba između Srbije i Mađarske, navodi se u zvaničnom saopštenju MGSI

Podsetimo, prevodnica, koja je sastavni deo brane izgrađene 1977. godine, omogućava prevođenje samohodnih plovila klase IV, ali je zbog male dužine onemogućeno prevođenje većih plovila (konvoja), što nepovoljno utiče na robni promet koji se odvija rekom Tisom.

JVP Vode Vojvodine iz godine u godinu beleži povećanje broja prevođenja na Brani na Tisi.  Samo u 2021. godini, kroz ovu prevodnicu prošlo je 956 plovila, a transportovano je 354.000 tona robe.

S obzirom na to da je na postojećoj prevodnici na Brani na Tisi poslednji remont obavljen pre 15 godina, kao i da postoje vidljiva oštećenja, JVP Vode Vojvodine je ove godine planiralo ušlo u posao sanacije. U toku je izrada projektne dokumentacije, a očekuje se da će se u avgustu stvoriti uslovi i za otpočinjanje radova, navodi se u saopštenju ovog preduzeća.

Sve ove aktivnosti posebno su važne s obzirom na to da je 2017. godine potpisan međunarodni sporazum o plovidbi Tisom između vlada Republike Srbije i Mađarske, čime je ova reka dobila međunarodni značaj.