Promene na vrhu – DSV akvizicijom kompanije GIL postaje novi globalni lider?

Ukoliko DSV finalizuje planirano preuzimanje kompanije Global Integrated Logistics (GIL), ova danska grupacija verovatno će postati najveći globalni špediter u pomorskom i avio sektoru, piše danski portal transportmagasinet.dk, pozivajući se na analizu Transport Inteligence (TI) .

Kako se navodi u toj analizi, tržišni lideri trenutno su Kuehne+Nagel (sa prihodom od 11,5 milijardi evra) i DHL Global Forwarding (sa 10,9 milijardi evra), a DSV Panalpina je odmah iza te dve kompanje.

Međutim, na prve tri pozicije uskoro bi moglo da dođe do izmena, buduči da je DSV Panalpina u aprilu potpisala ugovor o preuzimanju sa kuvajtskom logističkom grupom Agility i njenom podružnicom GIL (koja je predmet akvizicije i koja je, prema TI analizi, na 12. mestu rang liste). Zahvaljujući ovom preuzimanju, DSV Panalpina bi postala neprikosnoveni tržišni lider.

Prema analizi TI, koju citira transpormagasinet.dk, DSV Panalpina ima 6,3% udela na globalnom pomorskom tržištu, dok GIL ima 1,7%.

Autori izveštaja, međutim, ističu da kombinovano preduzeće nije uvek zbir dva dela. Kako naglašavaju, rezultati četvrtog kvartala 2020. (koji je bio prvi u kojem je integrisana DSV Panalpina poslovala) pokazali su da je kombinovana kompanija ostvarila niže prihode nego pojedinačne kompanije pre integrisanja.

Kao što je najavljeno prilikom potpisivanja ugovora o preuzimanju kompanije GIL, DSV Panalpina se nada da će transakcija biti finalizovana tokom trećeg kvartala 2021. Vrednost akvizicije, prema ranijim objavama, iznosila je 4,2 milijarde dolara. 

Izvor: transpormagasinet.dk/trans.info