RO-RO terminali i tereti

RO-Ro je skraćenica engleskog izraza Roll-on/roll-off transport – kotrljajući prevoz. U ovom sistemu se drumska vozila, kamioni, prikolice, polupriklice i železnička vozila pevoze brodom. Razlika između ro-ro sistema i trajekta je ta što se u ro-ro sistemu prevoze vozila koja se ne mogu kretati.

Prihvat i otprema ro-ro tereta na brod i s broda obavlja se na različite načine:

  1. drumskim vozilima sa sopstvenim pogonom
  2. prikolicama koje se koriste u drumskom saobraćaju
  3. ro-ro prikolicama koje su često i deo brodske opreme
  4. viljuškarima i raznim vrstama transportnih prevoznih sredstava

Prevoz drumskih vozila s sopstvemim pogonom najčešće je viđen način primene ro-ro tehnologije.

Ro-ro brodovi mogu prevoziti sve vrste drumskih vozila, međutim zbog bolje iskoristivosti skladišnog prostora i brže manipulacije oni se prilagođavaju određenoj vrsti vozila. Specifičnost ovog načina je mogućnost ukrcaja direktno sa drumskih saobraćajnica. Prikolice koje se koriste u drumskom saobraćaju koriste se za prevoz raznovrsnog generalnog tereta.

Pre samog ukrcaja na brod slažu se na određenom delu luke, odakle se s posebnim lučkim vučnim vozilima dopremaju u brodsko skladište.

Brodovi za prevoz tereta na točkovima pripadaju specijalizovanim brodovima, te se svojim karakteristikama i namenom bitno razlikuju od ostalih vrsta brodova.

Prema „Kodeksu“ koji je odobrio International maritime organization (IMO) „ro-ro brod je takav brod koji ima jednu ili više zatvorenih paluba koje nisu podeljene i najčešće se protežu celom dužinom broda.