Slučaj „Hanjin“ – najveći bankrot u sektoru brodskog kontejnerskog prevoza

Sud u Seulu je 17. februara  proglasio bankrot brodarske kompanije „Hanjin“, koja se godinama bori sa teretom duga teškim milijarde dolara. „Hanjin“ je podneo zahtev za zaštitu od bankrota u avgustu prošle godine zbog duga od 5,37 mlrd USD, pošto su poverioci odbili da priskoče u pomoć, a desetine njegovih brodova ostalo „nasukano“ širom sveta jer im je odbijen ulazak u luke.

Računovodstvena firma koju je angažovao sud u Seulu zaključila je ranije ovog meseca da će likvidacija kompanije sada doneti veću vrednost od one koju bi imala u dogledno vreme.

„Hanjin“, koji je nekada bio najveća južnokorejska brodska kompanija i sedma po veličini u svetu, bio je prinuđen minulih godina da proda većinu imovine u zemlji i inostranstvu zbog otplate dugova i da otpusti najveći deo od svojih 1.500 radnika.

– Pokušaćemo da obezbedimo da se procesom likvidacije kompanije omogući isplata dugova svim poveriocima na pošten i prihvatljiv način –  naveo je sud.

Trgovanje „Hanjin“-ovim akcijama listiranim na berzi u Seulu takođe je obustavljeno. Gašenje „Hanjin“ predstavlja najveći bankrot u sektoru brodskog kontejnerskog prevoza, a vest o očekivanoj propasti kompanije izazvala je prošle godine haos u globalnoj industriji.

Najvećem delu njene flote, koja broji 141 brod, zabranjeno je pristajanje u SAD-u, Kini i mnogim drugim zemljama zbog toga što kompanija nije uspela da plati lukama njihove usluge. Porodična firma je počela da tone nakon što je brodarska industrija pretrpela najgori pad u šest decenija do kog je dovelo opadanje globalne trgovine i usporavanje u Kini.

Loše upravljanje najvišeg menadžmenta  uključujući udovicu bivšeg vlasnika koja je uzela kormilo nad kompanijom 2007. godine, uprkos tome što nije imala iskustva u poslovanju, takođe je krivo za kolaps firme.