Srbija pregovara o uvozu uglja iz BiH preko Luke Brčko

Za prvih šest meseci Javno preduzeće Luka Brčko realizovalo je oko 80% finansijskog plana koji za 2022. iznosi oko 1,12 miliona evra. Do pada u poslovanju došlo je zbog ukrajinske krize i prestanka pretovara roba iz Rusije, dok se u međuvremenu ugovara pretovar uglja iz Bosne i Hercegovine za Srbiju, preneli su lokalni mediji.

Direktor JP Luka Brčko Perica Josić za Radio Brčko je kazao da je u prvih šest meseci ove poslovne godine ostvareno nešto više od 460.000 evra ukupnih prihoda, odnosno oko 80% planiranog.

– Nama su prihodi po osnovu carinskog i kontejnerskog terminala i prihoda po osnovu zatvorenih i otvorenih skladišnih prostora u blagom porastu – naveo je Josić i dodao da je nažalost, pretovar u prvom polugodištu znatno manji, a razlozi za to su nizak vodostaj Save i ratna dešavanja u Ukrajini. Josić je iskazao očekivanje da će se stanje u Ukrajini ubrzo smiriti i da će se lanci snabdevanja intenzivirati, a da će robe iz Rusije ponovno dolaziti u Luku Brčko.

– U međuvremenu mi imamo niz upita iz Srbije da se putem Luke Brčko iz Bosne i Hercegovine uzvozi ugalj u Srbiju – naveo je Josić, napomenuvši da razlog „leži u činjenici da se u Srbiji pripremaju za zimu i da u uglju kao energentu vide neku rezervenu opciju za grejanje“.

Josić očekuje da će do kraja godine pronalaskom drugih komitenata ili nastavkom pretovara u slučaju razrešenja krize u Ukrajini, te povoljnim vodostajem Save, finansijski plan biti ispunjen.

– Luka Brčko finansijski je stabilna, sve naše obveze u vidu plata i doprinosa redovno se izmiruju i nemamo ni jednu jedinu marku zaduženja – zaključio je.

Foto: Unsplash, ilustracija