Zelena logistika – Maersk do 2040. očekuje nultu emisiju u celokupnom poslovanju

Vodeći svetski brodar najavljuje ambiciozne klimatske ciljeve – celokupno poslovanje kompanije A.P. Moller Maersk trebalo bi da dostigne nultu emisiju gasova staklene bašte u 2040. godini, što je čitavu deceniju ranije od prethodno definisane 2050. Osim toga, Maersk pažljivo planira i korake za blisku budućnost, kako bi ciljevi zacrtani za 2030. godinu osigurali vodeću “zelenu ponudu” u industriji i značajno smanjenje emisija već u ovoj deceniji.

Novi ambiciozni ciljevi prevazilaze prethodne napore da se smanje emisije povezane sa prekookeanskim prevozom, jer obuhvataju sve direktne i indirektne emisije u celom Maersk-ovom poslovanju, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Generalni direktor Soren Skou ističe da Maersk, kao globalni end-to-end dobavljač logističkih usluga u svim vidovima transporta, ima strateški imperativ da proširi  CO2-zero ambicije na ukupan otisak poslovanja.

– Nauka je jasna – moramo delovati odmah, kako bismo ostvarili značajan napredak u ovoj deceniji. Ovi veoma ambiciozni ciljevi ilustruju našu posvećenost društvu i mnogobrojnim kupcima koji zahtevaju CO2-neutralne lance snabdevanja – ističe Skou.

Ciljevi za 2030.

Opipljivi kratkoročni ciljevi za 2030. su postavljeni kako bi se osigurao značajan napredak na direktnom smanjenju Maersk-ovih emisija već u ovoj deceniji.

To uključuje i 50% manje emisija po transportovanom kontejeru u floti Maersk Ocean i 70% manje apsolutnih emisija na terminalima pod kontrolom ove kompanije. Predviđeno je da pomenuti koraci do 2030. obezbede apsolutno smanjenje emisija između 35% i 50% u odnosu na nivo iz 2020.

Maersk planira da zahvaljući obimnim investicijama u različita rešenja, do 2030. obezbedi godišnju uštedu CO2 od oko 5 miliona tona.

U okviru inovativnih rešenja koja će pomoći u ostvarivanju plana za 2030-tu posebno su promovisani digitalni alat Maersk Emission Dashboard i inovativna usluga Maersk ECO Delivery. Pomoću njih kompanija planira da postane vodeći provajder usluga u zelenoj logistici, kao i da novim rešenjima pokrije potrebe poslovanja na okeanu, u avio transportu, sektoru ugovorne logistike, kao i u hladnom lancu.

Kako se ovi ciljevi odnose i na indirektne uticaje, to znači da će se baviti i emisijama koje nastaju iz, na primer – usluga unutrašnjeg transporta (Inland transport) ili izgradnje plovila, koje pružajaju eksterni dobavljači. Da bi u ovom podvigu uspeli, biće neophodna bliska saradnja sa lokalnim i regionalnim dobavljačima proizvoda i usluga u celokupnom poslovnom portfelju kompanije Maersk.

Plan za postizanje nulte emisije do 2040.

A.P. Moller – Maersk posluje u 130 zemalja i danas zapošljava oko 95.000 ljudi.