DOBRE IDEJE: Železnica kao podrška izvoznicima hrane

Poljske železničke kompanije PKP Cargo, PKP Cargo Connect i PKP LHS pokrenule su inicijativu „Rail for food“ (“Železnica za hranu”), kako bi podržale izvoz poljskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

PKP grupa predstavila je na nedavnom virtuelnom događaju svoj logistički potencijal i sposobnost pružanja visokokvalitetnih transportnih usluga za takvu robu. Kampanja je usmerena ka poljskim proizvođačima hrane, a konferencija je označila simbolično otvaranje novog poglavlja u saradnji železnice i poljoprivredno-prehrambene industrije.

„Rail for food“ je zajednički program poljskih državnih železnica i poljoprivrednog sektora, koji predstavlja Nacionalni centar za poljoprivredu. Železničke kompanije prošle godine godine aktivno su se pridružile državnoj kampanji “Kupujte poljske proizvode”, pre svega ističući zaštitni znak Product Polski. Na primer, od decembra 2020. godine na poljskim prugama saobraća moderna lokomotiva PKP Intercity brendirana sadržajem ove kampanje.

– Želimo da pokažemo transportne i logističke mogućnosti kompanija PKP Grupe. Zajedno sa Kancelarijom za železnički saobraćaj već smo razvili program za ponovno aktiviranje koloseka. Takođe imamo na raspolaganju više od 150 lokacija, gde je moguća izgradnja intermodalnih terminala. Osluškujemo glas i potrebe tržišta i težimo povećanju udela železničkog transporta u prevozu robe i izvozu – navode u PKP.

Uprkos ograničenjima uvedenim zbog pandemije korona virusa, poljska preduzeća razvijaju svoja izvozna tržišta. Poljoprivredno-prehrambena industrija ove zemlje, kako pokazuje zvanična statistika, beleži rast izvoza od 7% u odnosu na 2019. godinu (na 34 milijarde evra). Uvoz 2020. takođe je zabeležio rast od 4,9% dostigavši 22,3 milijarde evra. Zbog rastućeg izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, kompanije PKP Grupe odlučile su da podrže industriju i predlože logistička rešenja koja će odgovoriti tržišnim izazovima današnjice.

Kako ističu, u mogućnosti su da pruže niz usluga, od konvencionalnog železničkog transporta i intermodalnih i multimodalnih rešenja, do drumskog prevoza, podržanih sveobuhvatnom infrastrukturom kao što su konvencionalni terminali i terminali za pretovar kontejnera, uključujući terminal za žito u Dorohusku, kao i kao modernizovana železnička infrastruktura. Takođe, pružaju i rešenja u oblasti carinjenja i fitosanitarnih usluga.

Izvor: railwaypro.com