I u 2023. godini 1 mil EUR za subvencije za kombinovani transport

Skupština Srbije usvojila je nedavno budžet za 2023. godinu u kome je za subvencionisanje kombinovanog transporta izdvojeno kao i prethodnih godina – 120 miliona dinara. Kako je navedeno u Zakonu o budžetu, 20 miliona dinara mogu koristiti državne firme, a 100 miliona dinara je namenjeno za privatni sektor.

Subvencije za intermodalni/kombinovani transport uvedene su 2018. godine, a prema toj uredbi za novac mogu da konkurišu vlasnici i upravljači terminalima za kombinovani transport; operateri za železnički i drumski transport; operateri kombinovanog transporta i upravljači železničkom infrastrukturom i špedicije.

Stimulativne mere se odnose na ukupne investicione troškove privrednih subjekata za izgradnju i rekonstrukciju terminala za kombinovani transport (infrastruktura) uključujući i pretovarnu opremu i mehanizaciju na terminalima; opremu za obavljanje kombinovanog transporta: intermodalne transportne jedinice i poluprikolice za drumski transport kontejnera; informacione i komunikacione sisteme, inovativnu opremu koju koriste privredni subjekti i carina u kombinovanom transportu; železnička vozna sredstava (lokomotive i specijalizovani vagoni za kombinovani transport).

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.