Infrastrukturni projekti na železnici – Rail.One isporučio pragove za tunel Čortanovci

Kompanija Rail.One završila je isporuku 4.000 bi-block pragova i drugih komponeti za prvu instalaciju RHEDA 2000 sistema u Srbijitunel Čortanovci, na pruzi Stara Pazova-Novi Sad.

– Ponosni smo što podržavamo još jedan važan projekat izgradnje tunela, kao i na to što smo ušli na srpsko tržište pružajući provereno i uspešno rešenje RHEDA 2000, zadovoljavajući sve specifične zahteve klijenta – navode u kompaniji Rail.One.

Sistem RHEDA 2000 jedan je od najčešće primenjivanih sistema bez balasta za železničke pruge velikih brzina i visokih performansi u svetu, a instaliran je na preko 4.500 kilometara železničkih linija u Evropi, na Bliskom istoku i u Aziji, navodi se u saopštenju Rail.One.

Pragovi za tunel u Čortanovcima proizvedeni su u pogonu u nemačkom gradu Kosvig i kamionima transportovani na gradilište u Srbiji.

Tunel Čortanovci – koji gradi RZD International zajedno sa domaćim firmama, deo je velikog projekta modernizacije i rekonstrukcije trase od Beograda do Budimpešte. Dugačak je 2,3 kilometra i predviđen za brzine vozova do 200 km/h. Kako bi odgovorili na zahtev klijenta u segmentu odvodnjavanja, Rail.One je proizveo posebno dizajnirane skraćene pragove RHEDA 2000, koji savršeno odgovaraju lokaciji, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Probijanje tunela završeno je sredinom prošle godine, a RZD International je radove na samoj pruzi otpočeo početkom decembra. Plan je da budu završeni do sredine 2021. Čortanovci, koji se sastoje od dva paralelna jednokolosečna železnička tunela, jedan su od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji. Na istoj lokaciji RZD International gradi i dvokolosečni železnički vijadukt.

O Grupi PCM Rail.One 

Grupa PCM Rail.One više od 60 godina proizvodi betonske pragove i sisteme koloseka. Ovaj tehnološki lider takođe nudi usluge i u oblasti inženjeringa i izgradnje. Grupaciju čini nekoliko kompanija i 12 proizvodnih pogona. Prisutni su u Nemačkoj, Rumuniji, Saudijskoj Arabiji, Španiji, Južnoj Koreji, Mađarskoj, Turskoj, Sjedinjenim Državama i Indiji.

Izvor: railone.com; foto: linkedin.com/company/railone/