Intermodalni terminali u Srbiji: Niš i Subotica nova čvorišta u logističkoj mreži

Evropski sektor kombinovanog prevoza u drugom tromesečju 2021. ubeležio je rekordan rast – ostvareni rezultat bio je skoro za četvrtinu bolji nego godinu ranije. Iako je visoka cena nafte značajno uticala na očuvanje baze korisnika stečene tokom pandemije, jasno je da se kombinovani transport nalazi na uzlaznoj putanji: tokom cele 2020. i u prvoj polovini 2021. brojke idu uvis.

Dok je u Evropi nadalje glavna stavka stvaranje optimalnog regulatornog okruženja, koje će omogućiti neometan razvoj sektora, Srbija pre sve toga mora da preskoči važnu stepenicu i reši pitanje – infrastrukturnih ulaganja. Kako bi se podstakao razvoj savremenog kombinovanog transporta, kroz povećanje učešća železnice i stvaranje partnerskog odnosa sa drumskim prevozom, neophodna je izgradnja intermodalnih terminala na svim ključnim tačkama logističke mreže.

Među njima je i Niš koji je, posle Beograda najvažnije čvorište srpske železničke mape. Njegov značaj i potencijal prepoznat je kod investitora, pa je Niš tako danas jedna od lokacija o kojoj se najviše govori i od koje se u budućnosti najviše očekuje.

Veliku pažnju krajem prošle godine izvala je vest o izgradnji terminala u Popovcu. Radovi su tekli po planu, pa tako MBOX terminal pre kraja godine očekuje prijem prvih kontejnerskih vozova. Investitori navode da je lokacija odabrana u skladu sa tržišnim i logističkim potrebama ovog regiona: s obzirom na prisustvo velikih proizvodnih postrojenja u Nišu, i njegovom regionu, kao i na budući razvojni potencijal, odlučeno je da novi terminal bude u Popovcu.

Investitori očekuju da će MBOX terminal postati jedan od najkompletnijih robno-transportnih centara u Srbiji, kao i novo čvorište intermodalnog i kontejnerskog transporta na Balkanu.

Lokacija u Nišu upravo bi trebalo da bude njegova najveća prednost. Nalazi se na trasi Koridora 10, u tački koja je čvorište puta prema istoku i jugu, te koja takođe daje mogućnost povezivanja sa drugim intermodalnim terminalima i lukama u Grčkoj, Turskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Albaniji, Mađarskoj.

Plan je da Niš bude samo prvi MBOX terminal u nizu sličnih logističkih centara u Srbiji i regionu

Da je važno razvijati   intermodalnu mrežu Balkana pokazali su u Neltu otvaranjem prvog privatnog Intermodalnog terminala u Dobanovcima 2016. godine  kao i planovima za  Suboticu koja je opremljena značajnim kolosečnim kapacitetima i potencijalom koji ima zahvaljujući blizini Slobodne zone Subotica, tržištu Mađarske ali i zapadne Rumunije.

– Za poslove uvoza i izvoza u Srbiji veliki značaj imaju morske luke Pirej, Rijeka, Kopar, Bar a u bliskoj budućnosti imaće i Drač i Solun. Kopneni terminali, takozvane suve luke, moraju da prate razvoj ovih morskih luka kako bi omogućili domaćoj privredi efikasan plasman domaćih proizvoda na ino tržišta. Jačanjem infrastrukturne mreže utiče se i na privredni rast – navode u Nelt Grupi za PlutonLogistics.

Ulaganja Nelta i razvojni planovi potvrđuju izjavu generalnog direktora Miloša Jelića da je intermodalni transport budućnost za Srbiju: površina terminala u Dobanovcima (na kome se i tokom ove godine beleži rast od izuzetnih 40%), uvećana je za 10.000 m2, što je oko 30%, dok su, istovremeno, planovi za Suboticu u punom jeku.

U toku su pripreme za transformaciju naše lokacije u Javnim skladištima d.o.o. u Subotici, koja je opremljena značajnim kolosečnim kapacitetima, u intermodalni terminal. Blizina Slobodne zone Subotica, tržišta Mađarske ali i zapadne Rumunije, daju izraziti potencijal ovoj lokaciji, navode za naš portal u Nelt Grupi.

Idejno rešenje za novi železnički logistički centar u Subotici

Zahvaljjujući IPA projektu „Inputrans“, Subotica će dobiti idejni projekat za železnički logistički centar koji će biti smešten u Industrijskoj zoni „Mali Bajmok“.

Kako je istakao predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, projekat je značajan za razvoj železničkog saobraćaja, a logistički centar će biti na usluzi svim firmama koje posluju u zoni.

– To je izuzetno značajno za privredu Subotice, za firme, pošto će im se omogućiti kombinovani prevoz robe što je u današnje vreme izuzetno bitno. povećaće se eprivredni potencijali Subotice – istakao je Pastor.

Rekonstrukcija i modernizacija pruge 

Dugoočekivana ulaganja na železnici u Nišu naredne godine bi konačno trebalo da počnu da se realizuju. Reč je o rekonstrukciji pruge Niš-Dimitrovgrad. Ova pruga jedini je deo železničkog Koridora X koji nije elektrificiran, a predstavlja vezu Srbije i Bugarske kojom se kreću velike količine robe iz Turske i sa Bliskog istoka, kao i konkurentski pravac Koridoru IV. Start se očekuje u prvoj polovini 2022. godine, a sastavni deo projekta je i gradnja obilaznice oko Niša, čime bi se šine konačno izmestile iz centra grada.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.