Italija traži više železničkih veza sa Srbijom – Od aprila novi intermodalni servis do Inđije

O snažnijem povezivanju Balkana i severne Italije železicom intenzivno se govori tokom poslednjih meseci, a nedavno su najavljeni i novi koraci.

Nakon što je prošle jeseni pokrenula konvencionalni voz između Interporto Cervignano i Inđije, za prevoz betonskih cevi namenjenih za izgradnju fabrike, kompanija Alpe Adria sada se priprema lansiranje još jedne, intermodalne usluge. Veza, koja će se u Italiji fokusirati na Cervignano, a u Srbiji na pomenuti terminal u blizini glavnog grada, biće aktivna od aprila. Vozovi će saobraćati jednom nedeljno, ali bi se u narednom periodu frekvencija mogla povećati i na dva polaska svakih sedam dana.

– Primamo zahteve od logističkih i industrijskih operatera za uvoz i izvoz robe – otkrio je generalni direktor Alpe Adria Angelo Aulicino za portal supplychainitaly.it.

Novi intermodalni servis će doprineti da Interporto Cervignano postane važno logističko čvorište i kapija ka drugim delovima Evrope, prvenstveno zahvaljujući 3 do 4 već aktivna nedeljna voza ka Duizburgu; takođe, prognozira će da će odavde opsuživati Milano (preko Pordenona), kao i provincije Udine, Pordenone, Trevizo, Padova, Verona. Tu je, zatim, i pravac ka Luci Trst, sa kojom je interport povezan šatl-uslugom.

Železničke veze Italije i Srbije 

Komentarišući odnose Italije i Srbije, u okviru Transjadranskog poslovnog foruma koji je održan tokom januara u Pordenoneu, predsednik regije Friuli Venecija Đulija Massimiliano Fedriga istakao je da je važno jačati industrijsko partnerstvo sa Balkanom, kako bi se u Evropu vratili delovi proizvodnog lanca od suštinskog značaja za italijansku ekonomiju, koji su poslednjih decenija, nažalost, delegirani na Daleki istok.

O odnosima Italije i zemalja Zapadnog Balkana, kao i o sve većem broju vozova na balkanskoj ruti, na Transjadranskom forumu govorila je i regionalna savetnica za infrastrukturu i transport Kristina Amirante, piše triesteallnews.it.

Kako je istaknuto na tom događaju, „region sve više traži vozove za i iz Srbije“. 

– Postepeno političko približavanje Italije Zapadnom Balkanu ogleda se i u regionu Friuli Venecija Đulija, sa intenziviranjem železničkog saobraćaja od glavnog grada Đulije do Srbije – rekla je Amirante.

– Posebno želimo da istaknemo ulogu Luke Trst, kao i interporta Gorica, Cervignano i Trst, nedavno ujedinjenih na administrativnom nivou. Potez koji je region najavio dobro se uklapa u novi koridor Zapadni Balkan-istočni Mediteran koji promoviše Evropska komisija, a čiji bi deo bila Italija sa deonicom Trst-Ljubljana – dodala je.

Balkanski koridor je deo mediteranskog i jadransko-baltičkog koridora. Snažnija integracija na ovim rutama u toku je već neko vreme, ali je ubrzana ruskom invazijom na Ukrajinu.

– Takođe je neophodno podsetiti se i napora Trsta za povezivanje sa Baltikom, posebno sa Klajpedom u Litvaniji. Potpuna i potpuna implementacija tri intermodalna koridora garantovala bi ne samo ubrzanje trgovine u regionu Balkana i gornjeg Jadrana, već i pristup Italiji crnomorskom basenu i uopšte Turskoj, sa kojom je Trst već neko vreme imao uspešan saobraćaj.Takođe, postoji interesovanje Srbije za ulaganje u Luku Trst – rekla je Kristina Amirante.

Foto: Pixabay.com/chanakaedirisinghe, ilustracija