Norveška dobija prvi potpuno ekološki teretni terminal (VIDEO)

Norveška bi u 2024. trebalo da dobije prvi teretni terminal u potpunosti bez emisija štetnih gasova! Celokupna elektrifikacija železničkog transporta, korišćenje električne opreme i mašina, kao i obnovljivih izvora energije, omogućiće da „zeleni terminal“ u Bergenu pozitivno utiče na životnu sredinu.

Novi terminal mogao bi značiti 400 kamiona manje u centru grada, saopšteno je iz norveške državne agencije za železničku infrastrukturu Bane NOR.

Danas roba stiže u terminal Nygårdstangen u Bergenu železnicom i drumom, a to će biti promenjeno kada se otvori novi terminal, koji će opsluživati isključivo električni kargo-vozovi. Inovirani kompleks imaće na raspolaganju nove, duže koloseke, koji će pružiti prostor za duže teretne vozove, a biće izgrađeni i novi koloseci za parkiranje. Sve će biti elektrificirano, te će kompletan vagonski transport unutar terminala biti potpuno bez emisija.

Ekološki prihvatljivo rešenje

Kako bi ovaj kompleks bio u potpunosti “zelen”, planirane su sledeće mere:

– Elektrifikacija koloseka za utovar i parkiranje teretnih vozova;
– Dve nove zgrade terminala snabdevaće se energijom iz daljinskog grejanja i solarnih ćelija;
– Punjiva električna oprema za utovar;
– Punjači za mašine i opremu;
– Električni priključak za rashladne kontejnere.

Novi teretni koloseci koji će biti izgrađeni imaće direktan pristup od terminala do glavne pruge na liniji Bergen. To će omogućiti efikasniji saobraćaj kargo-vozova.

Novi koloseci i mogućnost lokalnog skladištenja na terminalu pomoći će postizanju ekološkog cilja. Bolja iskorišćenost područja u kombinaciji sa jednostavnijom logistikom, povećaće kapacitete i omogućiti da se veći deo teretnog saobraćaja prebaci na železnicu.

Bane NOR objavio je 10. novembra prethodno obaveštenje za izvođače radova, koji su zainteresovani za posao obnove terminala Nigardstangen kao deo železničkog projekta Nigardstangen-Bergen-Fløen. Očekuje se da će tender biti objavljen sredinom naredne godine, dok bi radovi trebalo da započnu 2022. godine. Sam projekat vredan je 1,5 milijardi norveških kruna (140,7 miliona evra), a radovi će biti okončani za 2,5 godine.

Izvor: banenor.no

Foto: Ilustracija, Lane NOR/Cowi; banenor.no

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.