ZELENA LOGISTIKA: Gebrüder Weiss instalirao solarnu elektranu na logističkom centru u Dobanovcima

Gebrüder Weiss je napravio još jedan korak na putu ka klimatskoj neutralnosti: u septembru je ova međunarodna logistička kompanija pustila u rad svoj prvi fotonaponski sistem (PV) na lokaciji Dobanovci kod Beograda. Solarni sistem snabdeva logistički objekat zelenom strujom i omogućava, između ostalog, upotrebu električnih viljuškara. Ovoj filijali, ulaganje u obnovljivu solarnu energiju smanjuje godišnju emisiju CO2 za 41 tonu. Istovremeno, na lokaciji je postavljena prva stanica za punjenje električnih vozila.

– Prelazak na solarnu energiju značajno je poboljšao našu ekološku ravnotežu. Kao prva Gebrüder Weiss lokacija u istočnoj Evropi, sada pokrivamo većinu naših energetskih potreba iz obnovljivih izvora. Višak električne energije isporučujemo u lokalnu električnu mrežu – objašnjava Roland Raith, generalni direktor kompanije Gebrüder Weiss u Srbiji.

Gebrüder Weiss poseduje ukupno tri filijale u Srbiji sa 275 zaposlenih i nudi logističke usluge za različite industrije kao što su automobilska, elektronska, prehrambena i tekstilna.

Roland Raith naglašava:

– Naši klijenti sve više u svojim poslovnim procesima pridaju važnost održivom korišćenju resursa, što mi podržavamo.

Fotonaponski sistem u Beogradu deo je nastojanja kompanije Gebrüder Weiss da do 2030. godine dostigne klimatsku neutralnost za sve svoje lokacije. Kompanija trenutno upravlja sa 25 fotonaponskih sistema u regionu Nemačke, Austrije i Švajcarske (D-A-CH region), koji godišnje uštede 1.286 tona CO2. Pored investicija u regionu Nemačke, Austrije i Švajcarske, kompanija planira da u budućnosti izgradi solarne sisteme i na drugim lokacijama u istočnoj Evropi.

Izvor/foto: Gebrüder Weiss

Fabrike i logistički centri imaće ključnu ulogu u proizvodnji solarne energije